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  1. INDEX:組織別
  2. 農研機構 食品研究部門
  3. 研究報告
  4. 食総研報
  5. 75号

ジャムのテクスチャー用語リストの作成

https://doi.org/10.24514/00002874
https://doi.org/10.24514/00002874
5f3ac044-ac86-417c-8cae-48c08d50c649
名前 / ファイル ライセンス アクション
nfri_report_No75p45-54p.pdf nfri_report_No75p45-54p.pdf (691.7 kB)
Item type 紀要論文01 / Departmental Bulletin Original Article(1)
公開日 2019-12-20
タイトル
タイトル ジャムのテクスチャー用語リストの作成
タイトル
タイトル Development of a list of texture descriptors for jam in Japanese
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 ジャム
キーワード
主題Scheme Other
主題 テクスチャー
キーワード
主題Scheme Other
主題 評価用語
キーワード
主題Scheme Other
主題 質問紙
キーワード
主題Scheme Other
主題 官能評価
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 jam
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 texture
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 descriptor
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 questionnaire
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 sensory evaluation
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.24514/00002874
ID登録タイプ JaLC
著者 早川, 文代

× 早川, 文代

早川, 文代

ja-Kana ハヤカワ, フミヨ

en HAYAKAWA, Fumiyo

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長縄, 省吾

× 長縄, 省吾

長縄, 省吾

ja-Kana ナガナワ, ショウゴ

en NAGANAWA, Shogo

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干野, 隆芳

× 干野, 隆芳

干野, 隆芳

ja-Kana ホシノ, タカヨシ

en HOSHINO, Takayoshi

Search repository
風見, 由香利

× 風見, 由香利

風見, 由香利

ja-Kana カザミ, ユカリ

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神山, かおる

× 神山, かおる

神山, かおる

ja-Kana コウヤマ, カオル

en KOHYAMA, Kaoru

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Descriptive terms for jam texture were selected from the list of 445 Japanese texture terms. Four hundred and forty five texture terms were listed in the questionnaire and 34 assessors evaluated appropriateness of each term as a jam descriptor using 3-point categorical scale. The data was submitted to multiple correspondence analysis. Since dimension 1 can be interpreted as the axis related to the appropriateness as a descriptor for jam, "degree of appropriateness" of each term was obtained and 124 terms were regarded as "jam texture terms". Dimension 2 can be interpreted as the axis related to attributes of assessors. Experiences in eating wide range of jam and in sensory evaluation of jam might affect the judgment of the terms. The data obtained in this study can be used in sensory evaluation of jam for both basic research and product development.
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 ジャムのテクスチャー用語リストを作成することを目的として, エキスパートパネル, プロフェッショナルパネル, 一般分析型パネルの3パネル, 合計34人に対して, 質問紙調査を行った. コレスポンデンス分析の結果から妥当度を算出し, 日本語テクスチャー用語445語から, 24語をジャムのテクスチャー用語として選定することができた. また, ジャムのテクスチャー用語としての判定には, パネリストの専門性の高さが影響することが示された.
書誌情報 食品総合研究所研究報告
en : Report of National Food Research Institute

巻 75, p. 45-54, 発行日 2011-03-01
出版者
出版者 農業・食品産業技術総合研究機構
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 0301-9780
DOI
関連タイプ isIdenticalTo
識別子タイプ DOI
関連識別子 10.24514/00002874
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
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Ver.1 2023-05-15 15:57:04.976165
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Cite as

HAYAKAWA, Fumiyo, NAGANAWA, Shogo, HOSHINO, Takayoshi, 風見, 由香利, KOHYAMA, Kaoru, 2011, Development of a list of texture descriptors for jam in Japanese: 農業・食品産業技術総合研究機構, 45–54 p.

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