ログイン
言語:

WEKO3

  • トップ
  • ランキング
To
lat lon distance


インデックスリンク

インデックスツリー

  • RootNode

メールアドレスを入力してください。

WEKO

One fine body…

WEKO

One fine body…

アイテム

  1. INDEX:組織別
  2. 農研機構 食品研究部門
  3. 研究報告
  4. 食総研報
  5. 71号

食用きのこを用いたアフラトキシンB_1の分解

https://doi.org/10.24514/00002812
https://doi.org/10.24514/00002812
026b40b6-69b5-403c-9a7a-3bbb151d5cc2
名前 / ファイル ライセンス アクション
nfri_report_No71p71-76p.pdf nfri_report_No71p71-76p.pdf (278.8 kB)
Item type 紀要論文01 / Departmental Bulletin Original Article(1)
公開日 2019-12-20
タイトル
タイトル 食用きのこを用いたアフラトキシンB_1の分解
タイトル
タイトル Degradation of aflatoxin B_1 by edible mushrooms
言語 en
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.24514/00002812
ID登録タイプ JaLC
著者 中川, 博之

× 中川, 博之

中川, 博之

ja-Kana ナカガワ, ヒロユキ

en NAKAGAWA, Hiroyuki

Search repository
矢部, 希見子

× 矢部, 希見子

矢部, 希見子

ja-Kana ヤベ, キミコ

en YABE, Kimiko

Search repository
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Aflatoxin B_1 (AFB_1) is the most potent carcinogenic and toxic substance among many kinds of mycotoxins. We did screening for AFB_1 degradation activity from some edible mushrooms. When AFB_1 was incubated with culture medium of each edible mushroom at 30℃ for 5 days, amount of AFB_1 remarkably decreased; instead, another fluorescent substance was newly formed, which was placed under AFB_1 on thin layer chromatography plate. The same degradation activities were also observed when culture media of Pleurotus ostreatus strains were used. The AFB_1 degradation activity could be precipitated by 85% ammonium sulfate fractionation, indicating that a certain enzyme was likely involved in the degradation reaction.
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 食用きのこの培養上清についてアフラトキシンB_1(AFB_1) 分解試験を行った. きのこの培養ろ液を用いてAFB_1を30℃にて5日間処理したところ, 薄層クロマトグラフィーによりAFB_1の分解が確認され, 同時にAFB_1よりもRf値が小さい蛍光物質が生成された. AFB_1分解活性は特にPleurotus ostreatusから高頻度で検出された. P. ostreatusのAFB_1分解活性は硫酸アンモニウム沈殿や脱塩処理後も回収されたことから, 当該活性は培養上清中に含まれる酵素に由来するものと結論した.
書誌情報 食品総合研究所研究報告
en : Report of National Food Research Institute

巻 71, p. 71-76, 発行日 2007-03-01
出版者
出版者 農業・食品産業技術総合研究機構
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 0301-9780
DOI
関連タイプ isIdenticalTo
識別子タイプ DOI
関連識別子 10.24514/00002812
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
戻る
0
views
See details
Views

Versions

Ver.1 2023-05-15 16:10:13.612497
Show All versions

Share

Mendeley Twitter Facebook Print Addthis

Cite as

NAKAGAWA, Hiroyuki, YABE, Kimiko, 2007, Degradation of aflatoxin B_1 by edible mushrooms: 農業・食品産業技術総合研究機構, 71–76 p.

Loading...

エクスポート

OAI-PMH
  • OAI-PMH JPCOAR 2.0
  • OAI-PMH JPCOAR 1.0
  • OAI-PMH DublinCore
  • OAI-PMH DDI
Other Formats
  • JSON
  • BIBTEX

Confirm


Powered by WEKO3


Powered by WEKO3