ログイン
言語:

WEKO3

  • トップ
  • ランキング
To
lat lon distance


インデックスリンク

インデックスツリー

  • RootNode

メールアドレスを入力してください。

WEKO

One fine body…

WEKO

One fine body…

アイテム

  1. INDEX:組織別
  2. 農研機構 食品研究部門
  3. 研究報告
  4. 食総研報
  5. 71号

豆腐破断応力と11Sグロブリンジスルフィド結合蛍光標識強度

https://doi.org/10.24514/00002692
https://doi.org/10.24514/00002692
bc8ad437-efc1-4b8d-a750-93908fe370a7
名前 / ファイル ライセンス アクション
nfri_report_No71p1-5p.pdf nfri_report_No71p1-5p.pdf (231.2 kB)
Item type 紀要論文01 / Departmental Bulletin Original Article(1)
公開日 2019-12-20
タイトル
タイトル 豆腐破断応力と11Sグロブリンジスルフィド結合蛍光標識強度
言語 ja
タイトル
タイトル Relationship between rupture stress of tofu and labeling intensity of disulfide bonds in 11S globulin protein
言語 en
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.24514/00002692
ID登録タイプ JaLC
著者 門間, 美千子

× 門間, 美千子

en MONMA, Michiko

ja 門間, 美千子

ja-Kana モンマ, ミチコ


Search repository
矢ヶ崎, 和弘

× 矢ヶ崎, 和弘

en YAGASAKI, Kazuhiro

ja 矢ヶ崎, 和弘

ja-Kana ヤガサキ, カズヒロ


Search repository
羽鹿, 牧太

× 羽鹿, 牧太

en HAJIKA, Makita

ja 羽鹿, 牧太

ja-Kana ハジカ, マキタ


Search repository
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Ability of tofu-gel formation is one of the most important qualities of soybeans. Tofus were prepared from 11 varieties of soybean with MgCl_2 and "nigari", a conventional tofu-coagulant, and the relationship of tofu gel strength to fluorescence labeled intensity of disulfide bonds in protein was examined. Nigari-coagulated tofus prepared from eight varieties showed higher rupture stress by more than 40% compared to MgCl_2-coagulated ones, which would be attributed to the difference of concentration of MgCl_2. Among them, four varieties including Sachiyutaka and Tamahomare lacked subunit II a of 11S globulin. Fluorescence labeling of disulfide bonds indicated that labeled intensity of acidic polypeptides of 11S globulin significantly correlated to the rupture stress of nigari-coagulated tofu.
言語 en
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 豆腐ゲル形成特性は大豆の重要な品質要因のひとつである. 11品種の大豆から, 塩化マグネシウムおよびにがりを用いて豆腐を調製し, ジスルフィド結合蛍光標識強度と豆腐破断応力の関係を検討した. 8品種の大豆で, 塩化マグネシウム濃度の高いにがり豆腐で, 高い破断応力を示し, 特にサチユタカ, タマホマレでそれぞれ2.54倍, 1.72倍の違いがあった. これらの破断応力の差の大きい4品種の大豆で11SグロブリンのIIa成分が欠失していた. にがり凝固豆腐では, 11Sグロブリン酸性ポリペプチドのジスルフィド蛍光標識強度と豆腐破断応力の間に正の相関関係があり, ジスルフィド蛍光標識による豆腐物性予測の可能性が示唆された.
言語 ja
書誌情報 ja : 食品総合研究所研究報告
en : Report of National Food Research Institute

巻 71, p. 1-5, 発行日 2007-03-01
出版者
出版者 農業・食品産業技術総合研究機構
言語 ja
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
収録物識別子 0301-9780
DOI
関連タイプ isIdenticalTo
識別子タイプ DOI
関連識別子 10.24514/00002692
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
戻る
0
views
See details
Views

Versions

Ver.1 2023-05-15 15:52:01.249054
Show All versions

Share

Mendeley Twitter Facebook Print Addthis

Cite as

門間, 美千子, 矢ヶ崎, 和弘, 羽鹿, 牧太, 2007, 豆腐破断応力と11Sグロブリンジスルフィド結合蛍光標識強度: 農業・食品産業技術総合研究機構, 1–5 p.

Loading...

エクスポート

OAI-PMH
  • OAI-PMH JPCOAR 2.0
  • OAI-PMH JPCOAR 1.0
  • OAI-PMH DublinCore
  • OAI-PMH DDI
Other Formats
  • JSON
  • BIBTEX

Confirm


Powered by WEKO3


Powered by WEKO3