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  1. INDEX:組織別
  2. 農研機構 野菜花き研究部門
  3. 学術論文
  1. INDEX:組織別
  2. 農研機構 野菜花き研究部門
  3. 研究報告
  4. 農研機構報告 野菜花き部門
  5. 2号

チューリップ切り花における発散香気成分の分析と官能評価

https://doi.org/10.24514/00000245
https://doi.org/10.24514/00000245
b4c250bd-07f0-4fcf-8ccb-49f0b4d41a4b
名前 / ファイル ライセンス アクション
nivfs_report02-5p.pdf nivfs_report02-5p.pdf (2.0 MB)
Item type 紀要論文01 / Departmental Bulletin Original Article(1)
公開日 2018-03-28
タイトル
タイトル チューリップ切り花における発散香気成分の分析と官能評価
タイトル
タイトル Analysis and Sensory Evaluation of Emitted Scent Compounds from Tulip Cut Flowers
言語 en
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.24514/00000245
ID登録タイプ JaLC
著者 岸本, 久太郎

× 岸本, 久太郎

岸本, 久太郎

ja-Kana キシモト, キュウタロウ

en KISHIMOTO, Kyutaro

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池川, 誠司

× 池川, 誠司

池川, 誠司

ja-Kana イケガワ, セイジ

en IKEGAWA, Seiji

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山川, 美樹

× 山川, 美樹

山川, 美樹

ja-Kana ヤマカワ, ミキ

en YAMAKAWA, Miki

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渡邉, 祐輔

× 渡邉, 祐輔

渡邉, 祐輔

ja-Kana ワタナベ, ユウスケ

en WATANABE, Yusuke

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大久保, 直美

× 大久保, 直美

大久保, 直美

ja-Kana オオクボ, ナオミ

en OKUBO, Naomi

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 21 品種・56 試験花のチューリップ切り花を用いて香気成分の解析結果と香りの官能評価結果の比較を行った.この内,12 品種において,消費者の 70% 以上が「香る」あるいは「よく香る」と肯定的に評価し得る香気成分発散量を算出した.これらの値は,各品種において香りの有無を判断するときの参考指標になると考えられる.被験者に好まれるチューリップの香りは,テルペノイドのリナロールあるいは β- イオノンの発散量と比率がともに高かった.一方,脂肪酸誘導体の (Z )-3- ヘキセノールの発散量が高いと,不快な匂いになると考えられる.チューリップの香りの描写には,「甘い」,「青臭い」, および「果物・フルーティー」の単語が最も多く用いられた.
Fifty-six cut flowers from 21 different tulip cultivars were compared in an emitted scent analysis and a scent sensory evaluation. The amount of scent emission expected when over 70% of consumers evaluated the scents from the flower as ‘smell’ or ‘well smell’ was calculated for 12 of the 21 cultivars. These values could serve as reference indicators for judging the presence of scents in each cultivar. The preferred tulip scents contained large amounts and high ratios of linalool or β-ionone terpenoids. However, high emissions of (Z )-3-hexenol, a fatty acid derivative, seemed to cause an unpleasant odor. "Sweet," "green odor," and "fruit/fruity" were the words most often used to describe the scent produced by tulips.
書誌情報 農研機構研究報告 野菜花き研究部門
en : Bulletin of the NARO, Vegetable and Floriculture Science

号 2, p. 34-51, 発行日 2018-03-26
出版者
出版者 国立研究開発法人 農業・食品産業技術総合研究機構
出版者
出版者 National Agriculture and Food Research Organization (NARO)
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 2432-7859
DOI
関連タイプ isIdenticalTo
識別子タイプ DOI
関連識別子 10.24514/00000245
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
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Ver.1 2023-05-15 15:49:00.987323
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