ログイン
言語:

WEKO3

  • トップ
  • ランキング
To
lat lon distance


インデックスリンク

インデックスツリー

  • RootNode

メールアドレスを入力してください。

WEKO

One fine body…

WEKO

One fine body…

アイテム

  1. INDEX:組織別
  2. 農研機構 西日本農業研究センター
  3. 学術論文
  1. INDEX:組織別
  2. 農研機構 西日本農業研究センター
  3. 研究報告
  4. 農研機構報告 西日本農研
  5. 18号

パスタ用に適するデュラムコムギ新品種「セトデュール」の育成

https://doi.org/10.24514/00000234
https://doi.org/10.24514/00000234
c931e43c-0254-4187-9cef-7dac32490da5
名前 / ファイル ライセンス アクション
warc_report18-13-28p.pdf warc_report18-13-28p.pdf (2.2 MB)
Item type 紀要論文01 / Departmental Bulletin Original Article(1)
公開日 2018-03-28
タイトル
タイトル パスタ用に適するデュラムコムギ新品種「セトデュール」の育成
タイトル
タイトル New Durum Wheat Cultivar ‘Setodure’ with Good Pasta-making Quality
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 デュラムコムギ
キーワード
主題Scheme Other
主題 品種
キーワード
主題Scheme Other
主題 パスタ
キーワード
主題Scheme Other
主題 赤かび病
キーワード
主題Scheme Other
主題 穂発芽
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 cultivar
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 durum wheat
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Fusarium head blight
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 pasta-making quality
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 pre-harvest sprouting
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.24514/00000234
ID登録タイプ JaLC
著者 谷中, 美貴子

× 谷中, 美貴子

谷中, 美貴子

ja-Kana ヤナカ, ミキコ

en YANAKA, Mikiko

Search repository
高田, 兼則

× 高田, 兼則

高田, 兼則

ja-Kana タカタ, カネノリ

en TAKATA, Kanenori

Search repository
石川, 直幸

× 石川, 直幸

石川, 直幸

ja-Kana イシカワ, ナオユキ

en ISHIKAWA, Naoyuki

Search repository
船附, 稚子

× 船附, 稚子

en FUNATSUKI, Wakako

ja 船附, 稚子

ja-Kana フナツキ, ワカコ


Search repository
長嶺, 敬

× 長嶺, 敬

長嶺, 敬

ja-Kana ナガミネ, タカシ

en NAGAMINE, Takashi

Search repository
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 「セトデュール」は,近畿中国四国農業研究センター(現:西日本農業研究センター)において,アメリカのデュラムコムギ品種「Produra」を母,イタリアのデュラムコムギ品種「Latino」を父とする人工交配から育成された,パスタ用に適する日本初のデュラムコムギ品種である.2015 年に品種登録出願した(出願番号第 30631 号).
播性の程度はⅠで,普通系コムギ品種「農林 61 号」に比べて,出穂期は遅く,成熟期は同程度からやや遅い.稈長と穂長が短く,耐倒伏性が優れる.収量性は同程度である.穂発芽性は“易”,赤かび病抵抗性は“かなり弱”である.
白粒でかなり硬い硬質で,硬質の普通系コムギ品種「ミナミノカオリ」に比べてセモリナ生成率が高く,セモリナ粉砕率が低い.セモリナおよびパスタの黄色みは高く,ゆで麺の硬さと弾力があり,官能評価が優れるが,輸入デュラムコムギ銘柄 CWAD に比べると,セモリナおよびパスタの黄色みは低く,官能評価がやや劣る.
栽培適地は瀬戸内地域の平坦地である.赤かび病にかなり弱いので,適期防除に努め,穂発芽に弱いので,適期播種,適期収穫に努める必要がある.パスタ用に適する蛋白質含量となるよう,また,本品種に適用されるパン・中華麺用の品質ランク区分のたんぱくの基準値が達成できるよう,出穂期以降の窒素追肥等により子実蛋白質含有率を高める栽培が必要である.
‘Setodure’ is the first Japanese durum wheat cultivar suitable for pasta-making, developed by Western Region Agricultural Research Center in 2015. It was bred from a cross between‘Produra’, an American cultivar and‘Latino’, an Italian cultivar.
‘Setodure’ is white-grained durum wheat. The degree of its winter habit is I (spring type). Compared with soft wheat cultivar‘Norin 61’, the former leading cultivar in central and southwestern Japan,‘Setodure’ shows later heading and similar or slightly later maturing. ‘Setodure’ has shorter culm length, shorter spike length and superior lodging resistance than‘Norin 61’. ‘Setodure’ shows a yield similar to‘Norin 61’. ‘Setodure’ is susceptible to pre-harvest sprouting (PHS) and very susceptible to Fusarium head blight (FHB).
‘Setodure’ shows higher semolina extraction rate than hard wheat cultivar‘Minaminokaori’, a leading cultivar in southwestern Japan. Pasta-making quality is superior to‘Minaminokaori’, but inferior to the imported durum wheat brand, Canada Western Amber Durum, especially in noodle color (yellowness), noodle hardness and noodle springness.
‘Setodure’ is well adapted to flat areas of Setouchi region in Japan. In the cultivation, application of fungicides at effective timing is necessary for the management of FHB. Sowing and harvesting at proper time is necessary for reducing PHS risk. Nitrogen fertilizer application to increase grain protein content, (for example, nitrogen fertilizer application after heading) is also needed for good pasta-making quality.
書誌情報 農研機構研究報告 西日本農業研究センター
en : Bulletin of the NARO, Agricultural Research for Western Region

号 18, p. 13-28, 発行日 2018-03-28
出版者
出版者 国立研究開発法人 農業・食品産業技術総合研究機構
出版者
出版者 National Agriculture and Food Research Organization (NARO)
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 2432-809X
DOI
関連タイプ isIdenticalTo
識別子タイプ DOI
関連識別子 10.24514/00000234
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
戻る
0
views
See details
Views

Versions

Ver.1 2023-05-15 15:49:38.759609
Show All versions

Share

Mendeley Twitter Facebook Print Addthis

Cite as

YANAKA, Mikiko, TAKATA, Kanenori, ISHIKAWA, Naoyuki, 船附, 稚子, NAGAMINE, Takashi, 2018, New Durum Wheat Cultivar ‘Setodure’ with Good Pasta-making Quality: National Agriculture and Food Research Organization (NARO), 13–28 p.

Loading...

エクスポート

OAI-PMH
  • OAI-PMH JPCOAR 2.0
  • OAI-PMH JPCOAR 1.0
  • OAI-PMH DublinCore
  • OAI-PMH DDI
Other Formats
  • JSON
  • BIBTEX

Confirm


Powered by WEKO3


Powered by WEKO3