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  1. INDEX:組織別
  2. 農研機構 九州沖縄農業研究センター
  3. 研究報告
  4. 九州沖縄農研報
  5. 54号

食味と高温登熟条件下での玄米品質に優れる多収性水稲品種「にこまる」の育成

https://doi.org/10.24514/00002121
https://doi.org/10.24514/00002121
3687e4f5-5545-4a0a-9862-67a04ee9c007
名前 / ファイル ライセンス アクション
konarc_report_No54p43-61p.pdf konarc_report_No54p43-61p.pdf (4.4 MB)
Item type 紀要論文01 / Departmental Bulletin Original Article(1)
公開日 2019-03-22
タイトル
タイトル 食味と高温登熟条件下での玄米品質に優れる多収性水稲品種「にこまる」の育成
タイトル
タイトル Nikomaru, A High-yielding Rice Variety with Superior Eating Quality and Grain Appearance under High Temperatures during Ripening
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 イネ
キーワード
主題Scheme Other
主題 品種
キーワード
主題Scheme Other
主題 中生
キーワード
主題Scheme Other
主題 多収
キーワード
主題Scheme Other
主題 良食味
キーワード
主題Scheme Other
主題 高温登熟性
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Rice
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Variety
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Medium maturity
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 High yield
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Eating quality
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.24514/00002121
ID登録タイプ JaLC
著者 坂井, 真

× 坂井, 真

坂井, 真

ja-Kana サカイ, マコト

en SAKAI, Makoto

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岡本, 正弘

× 岡本, 正弘

岡本, 正弘

ja-Kana オカモト, マサヒロ

en OKAMOTO, Masahiro

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田村, 克徳

× 田村, 克徳

田村, 克徳

ja-Kana タムラ, カツノリ

en TAMURA, Katsunori

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梶, 亮太

× 梶, 亮太

梶, 亮太

ja-Kana カジ, リョウタ

en KAJI, Ryota

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溝淵, 律子

× 溝淵, 律子

溝淵, 律子

ja-Kana ミゾブチ, リツコ

en MIZOBUCHI, Ritsuko

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平林, 秀介

× 平林, 秀介

平林, 秀介

ja-Kana ヒラバヤシ, ヒデユキ

en HIRABAYASHI, Hideyuki

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八木, 忠之

× 八木, 忠之

八木, 忠之

ja-Kana ヤギ, タダシ

en YAGI, Tadashi

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西村, 実

× 西村, 実

西村, 実

ja-Kana ニシムラ, ミノル

en NISHIMURA, Minoru

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深浦, 壮一

× 深浦, 壮一

深浦, 壮一

ja-Kana フカウラ, ソウイチ

en FUKAURA, Soichi

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Nikomaru is a new paddy rice variety developed by the National Agricultural Research Center for Kyushu Okinawa Region in 2005. The variety was selected from the cross between Hakei 626 (Kinumusume) and Hokuriku 174 conducted in 1996. Both parents are early-maturing varieties with fine eating quality of boiled rice. The line Izumi 722, selected from the cross at the F_6 generation, was named "Saikai 250" at the F_8 generation. Saikai 250 has undergone local adaptability tests, mainly in Kyushu, since 2002. It was recognized as a medium-maturing variety with fine eating quality, high yield, and tolerance to grain damage caused by high temperature during ripening and was recommended in Nagasaki Prefecture. It was officially registered as Nikomaru (Paddy Rice Norin 410), by the Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries of Japan in 2005. Its main characteristics are as follows. Nikomaru is a non-glutinous variety. The culm and panicle lengths are equal to those of Hinohikari, a standard medium maturing variety in Kyushu. Nikomaru has slightly fewer panicles per unit area than Hinohikari. Its lodging resistance is comparable to that of Hinohikari. The shattering property of panicle is classified as hard, and the density of grain is classified as medium. It heads three days later and matures three to five days later than Hinohikari. Its maturity is classified as medium in the Kyushu region, and its viviparity is classified as moderate. Nikomaru is expected to possess Pia and Pii true resistance genes to blast disease. Its field resistance to leaf and panicle blast is equivalent to that of Hinohikari, and it is classified as moderately susceptible. Its yield of brown rice is about 5 to 10% greater than that of Hinohikari. The shape of the grain is comparable, and the size and weight of the grain are slightly greater than those of Hinohikari. Nikomaru exhibits an outstanding grain filling ability and excellent grain appearance under high temperature weather conditions due to lower occurrence of chalky immature grain. The appearance grade of the grain is superior to that of Hinohikari. Its eating quality as boiled rice is equivalent to that of Hinohikari or Koshihikari, the finest varieties of eating quality in Japan. Nikomaru is considered to be adaptable to the plains of the warm and moderate regions of Japan.
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 「にこまる」は, 「は系626 (きぬむすめ)」を母とし, 「北陸174号」を父として人工交配を行った雑種の後代から育成された。2002年より「西海250号」の系統名を付し, 関係各府県に配付して地域適応性を検討してきた。2005年に長崎県において奨励品種に採用され, 「水稲農林411号」として命名登録された。稈長は「ヒノヒカリ」と同程度で, 穂数はやや少ない。中稈中間型のうるち種である。出穂期は「ヒノヒカリ」より2~3日, 成熟期は3~5日晩生である。いもち病の真性抵抗性遺伝子型は "Pia, Pii" と推定され, 圃場抵抗性は「ヒノヒカリ」並の "やや弱" である。収量性は「ヒノヒカリ」を5~10%上回る多収である。
書誌情報 九州沖縄農業研究センター報告
en : Bulletin of the NARO Kyushu Okinawa Agricultural Research Center

巻 54, p. 43-61, 発行日 2010-03-24
出版者
出版者 独立行政法人 農業・食品産業技術総合研究機構 九州沖縄農業研究センター
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 1346-9177
DOI
関連タイプ isIdenticalTo
識別子タイプ DOI
関連識別子 10.24514/00002121
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
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Ver.1 2023-05-15 14:17:12.616351
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Cite as

SAKAI, Makoto, OKAMOTO, Masahiro, TAMURA, Katsunori, KAJI, Ryota, MIZOBUCHI, Ritsuko, HIRABAYASHI, Hideyuki, YAGI, Tadashi, NISHIMURA, Minoru, FUKAURA, Soichi, 2010, Nikomaru, A High-yielding Rice Variety with Superior Eating Quality and Grain Appearance under High Temperatures during Ripening: 独立行政法人 農業・食品産業技術総合研究機構 九州沖縄農業研究センター, 43–61 p.

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