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  1. INDEX:組織別
  2. 農研機構 畜産研究部門
  3. 研究報告
  4. 畜草研研報
  5. 4号

ロールベールサイレージの再貯蔵処理が発酵品質,微生物相および好気的変敗に及ぼす影響

https://doi.org/10.24514/00002015
https://doi.org/10.24514/00002015
2eb35553-9bc7-4b31-ad2c-b94713da7d59
名前 / ファイル ライセンス アクション
ilgs_report_No4p33-38p.pdf ilgs_report_No4p33-38p.pdf (6.9 MB)
Item type 紀要論文01 / Departmental Bulletin Original Article(1)
公開日 2019-03-22
タイトル
タイトル ロールベールサイレージの再貯蔵処理が発酵品質,微生物相および好気的変敗に及ぼす影響
タイトル
タイトル Effects of Re-storage Treatment of Round Bale Silage on Fermentative Quality, Microflora and Aerobic Deterioration
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 好気的変敗
キーワード
主題Scheme Other
主題 発酔品質
キーワード
主題Scheme Other
主題 微生物
キーワード
主題Scheme Other
主題 ロールベールサイレージ
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Aerobic deterioration
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Fermentative quality
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Microflora
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Round bale silage
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.24514/00002015
ID登録タイプ JaLC
著者 河本, 英憲

× 河本, 英憲

河本, 英憲

ja-Kana カワモト, ヒデノリ

en KAWAMOTO, Hidenori

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張, 建国

× 張, 建国

張, 建国

ja-Kana ヂャン, ジェィングゥォ

en ZHANG, Jianguo

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青木, 康浩

× 青木, 康浩

青木, 康浩

ja-Kana アオキ, ヤスヒロ

en AOKI, Yasuhiro

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加茂, 幹男

× 加茂, 幹男

加茂, 幹男

ja-Kana カモ, ミキオ

en KAMO, Mikio

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 This study was carried out to investigate effects of storing shredded round bale silage in a highly airtight silo on fermentative quality, microflora, and aerobic deterioration. Well-preserved round bale silages were made from first-cut Italian ryegrass with moisture content of 53-60%. They were stored in drum silos after shredding on day 30 of fermentation. The drum silos were opened and fermentative quality, microflora, and aerobic deterioration of silages were examined on days 0, 1, 3, 5, 7, 10, 30, 60, and 90 of fermentation. The results were as follows : the content of acetic acid in silage increased after re-storage, whereas the content of lactic acid slightly decreased. However, degradation of fermentative quality such as rise of pH value and production of butyric acid was not observed. The number of yeasts in silage decreased gradually after re-storage and increase in silage temperature after opening the silo was prevented. These results indicate that storing the shredded well-preserved silage from a wrapped round bale in a highly airtight silo can maintain its fermentative quality and prevent its aerobic deterioration.
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 本研究では, ロールベールサイレージを細断して気密性の高いサイロへ再貯蔵した場合のサイレージ発酵品質,微生物相およびサイロ開封後の好気的変敗に及ぼす影響を検討した。水分含量が53%~60%で発酵品質の良好なイタリアンライグラス1番草ロールベールサイレージを調製して30日後に細断してドラム缶サイロに 再貯蔵した。これらのドラム缶サイロは, 0,1,3,5,7,10,30 ,60 及び90日後に開封し,サイレージ発酵品質,微生物相および好気的変敗の程度を調査した。その結果,再貯蔵中に乳酸含量がやや減少し,酢酸含量が増加したものの,pHの上昇や酪酸の生成などのサイレージ発酵品質の低下は認められなかった。また,酵母数が再貯蔵中に減少し、開封後の温度上昇は抑制された。以上の結果から,細断された良好な発酵品質のロールベールサイレージを気密性の高いサイロに再貯蔵すると,サイレージ発酵品質を良好に保ちつつ,好気的変敗を防止できることが示された。
書誌情報 畜産草地研究所研究報告
en : Bulletin of National Institute of Livestock and Grassland Science

巻 4, p. 33-38, 発行日 2003-12-19
出版者
出版者 独立行政法人 農業技術研究機構
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 1347-0825
DOI
関連タイプ isIdenticalTo
識別子タイプ DOI
関連識別子 10.24514/00002015
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
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Ver.1 2023-05-15 15:59:48.558719
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Cite as

KAWAMOTO, Hidenori, ZHANG, Jianguo, AOKI, Yasuhiro, KAMO, Mikio, n.d., Effects of Re-storage Treatment of Round Bale Silage on Fermentative Quality, Microflora and Aerobic Deterioration: 独立行政法人 農業技術研究機構, 33–38 p.

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