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  1. INDEX:組織別
  2. 農研機構 野菜花き研究部門
  3. 研究報告
  4. 野菜茶研研報
  5. 11号

人工接種条件下におけるチャ赤焼病の病斑拡大と葉中の全窒素含有量及び葉の成熟度の関係

https://doi.org/10.24514/00001741
https://doi.org/10.24514/00001741
1a072d2b-7eb4-476c-a277-d9cd5905d47b
名前 / ファイル ライセンス アクション
nivts_report_No11p99-106p.pdf nivts_report_No11p99-106p.pdf (980.2 kB)
Item type 紀要論文01 / Departmental Bulletin Original Article(1)
公開日 2019-03-22
タイトル
タイトル 人工接種条件下におけるチャ赤焼病の病斑拡大と葉中の全窒素含有量及び葉の成熟度の関係
タイトル
タイトル Relationship Between Lesion Development and Nitrogen Content and Maturity of Tea Leaves after Artificial Inoculation with the Causal Agent of Tea Bacterial Shoot Blight, Pseudomonas syringae pv. theae
言語 en
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.24514/00001741
ID登録タイプ JaLC
著者 池田, 奈実子

× 池田, 奈実子

池田, 奈実子

ja-Kana イケダ, ナミコ

en IKEDA, Namiko

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廣野, 祐平

× 廣野, 祐平

廣野, 祐平

ja-Kana ヒロノ, ユウヘイ

en HIRONO, Yuhei

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吉田, 克志

× 吉田, 克志

吉田, 克志

ja-Kana ヨシダ, カツユキ

en YOSHIDA, Katsuyuki

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Tea bacterial shoot blight caused by Pseudomonas syringae pv. theae (Pst) is one of the major diseases in tea cultivation in Japan. The bacterial shoot blight resistance of Japanese tea cultivars has not yet been clarified with the exception of that of 'Shizu Inzatsu 131', which has been shown to be extremely susceptible. Because epidemics of bacterial shoot blight occur irregularly, it is difficult to determine disease resistance from field observations. To developing a reliable inoculation assay, we investigated the effects of inoculation date, leaf position, and total nitrogen content of tea leaves on the development of bacterial shoot blight lesions. From 10 May to 28 June 2010, shoots of 'Shizu Inzatsu 131' (susceptible) and 'Yabukita' (moderately resistant) were collected and injected with Pst by using a syringe. The lesions on 'Shizu Inzatsu 131' were larger than those on 'Yabukita' after each inoculation. Lesions on the upper leaves were larger than those on the lower leaves after each inoculation, in each cultivar. Nitrogen content decreased from the upper leaves to the lower ones. There was a significant positive correlation between nitrogen content of tea leaves and lesion size in each cultivar at the 1% level. Total nitrogen content and maturity of tea leaves are among the environmental factors determining susceptibility to bacterial shoot blight.
書誌情報 野菜茶業研究所研究報告
en : Bulletin of the National Institute of Vegetable and Tea Science

巻 11, p. 99-106, 発行日 2012-02-28
出版者
出版者 独立行政法人 農業・食品産業技術総合研究機構
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 1346-6984
DOI
関連タイプ isIdenticalTo
識別子タイプ DOI
関連識別子 10.24514/00001741
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
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Ver.1 2023-05-15 15:49:13.569677
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Cite as

IKEDA, Namiko, HIRONO, Yuhei, YOSHIDA, Katsuyuki, 2012, Relationship Between Lesion Development and Nitrogen Content and Maturity of Tea Leaves after Artificial Inoculation with the Causal Agent of Tea Bacterial Shoot Blight, Pseudomonas syringae pv. theae: 独立行政法人 農業・食品産業技術総合研究機構, 99–106 p.

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