ログイン
言語:

WEKO3

  • トップ
  • ランキング
To
lat lon distance


インデックスリンク

インデックスツリー

  • RootNode

メールアドレスを入力してください。

WEKO

One fine body…

WEKO

One fine body…

アイテム

  1. INDEX:組織別
  2. 農研機構 東北農業研究センター
  3. 研究報告
  4. 東北農研研報
  5. 110号

もち性小麦品種「はつもち」および「もち乙女」の育成とその特性の遺伝的改良

https://doi.org/10.24514/00001227
https://doi.org/10.24514/00001227
a70e289e-bb42-4296-8715-92cae79b4b7b
名前 / ファイル ライセンス アクション
tarc_report_No110p45-66p.pdf tarc_report_No110p45-66p.pdf (2.1 MB)
Item type 紀要論文01 / Departmental Bulletin Original Article(1)
公開日 2019-03-22
タイトル
タイトル もち性小麦品種「はつもち」および「もち乙女」の育成とその特性の遺伝的改良
タイトル
タイトル Breeding of Two Waxy Wheat Cultivars, "Hatsumochi" and "Mochiotome", and Genetic Improvement of Their Traits.
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 小麦
キーワード
主題Scheme Other
主題 もち性
キーワード
主題Scheme Other
主題 品種
キーワード
主題Scheme Other
主題 半数体育種法
キーワード
主題Scheme Other
主題 製粉性
キーワード
主題Scheme Other
主題 粉色
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Wheat
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Cultivar
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Waxy
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Haploid breeding method
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Milling characteristic
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Flour color
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.24514/00001227
ID登録タイプ JaLC
著者 吉川, 亮

× 吉川, 亮

吉川, 亮

ja-Kana ヨシカワ, リヨウ

en YOSHIKAWA, Ryo

Search repository
中村, 和弘

× 中村, 和弘

中村, 和弘

ja-Kana ナカムラ, カズヒロ

en NAKAMURA, Kazuhiro

Search repository
伊藤, 誠治

× 伊藤, 誠治

伊藤, 誠治

ja-Kana イトウ, セイジ

en ITO, Seiji

Search repository
八田, 浩一

× 八田, 浩一

八田, 浩一

ja-Kana ハッタ, コウイチ

en HATTA, Koichi

Search repository
中村, 俊樹

× 中村, 俊樹

中村, 俊樹

ja-Kana ナカムラ, トシキ

en NAKAMURA, Toshiki

Search repository
山守, 誠

× 山守, 誠

山守, 誠

ja-Kana ヤマモリ, マコト

en YAMAMORI, Makoto

Search repository
中村, 洋

× 中村, 洋

中村, 洋

ja-Kana ナカムラ, ヒロ

en NAKAMURA, Hiro

Search repository
伊藤, 美環子

× 伊藤, 美環子

伊藤, 美環子

ja-Kana イトウ, ミワコ

en ITO, Miwako

Search repository
星野, 次汪

× 星野, 次汪

星野, 次汪

ja-Kana ホシノ, ツグヒロ

en HOSHINO, Tsuguhiro

Search repository
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Two waxy wheat cultivars, "Hatsumochi" and "Mochiotome", were developed at the Tohoku National Agricultural Experiment Station (Morioka city, Iwate Prefecture, Japan) in 2000. These waxy cultivars were selected from lines of a cross of "Kato 107"/"Bai-Hou" by the haploid breeding method, with the aim of developing new cultivars with waxy starch. The milling and flour quality characteristics of these two waxy cultivars are similar, and have no amylose in endosperm starch, low flour yield, very low milling score, high ash content, high protein content, very high polyphenol content, and poor flour color compared with the nonwaxy cultivar "Kitakamikomugi". In addition, they have very high water absorption and a high level of weakness on Farinogram, low peak viscosity temperature, high peak viscosity and a small setback in starch paste viscosity. Also, these two waxy cultivars are early maturing, cold- and snow-susceptibile, low yielding, and with a low inspection grade compared with "Kitakamikomugi". Therefore, we have developed genetic improvements in cold and snow resistance, yielding ability, milling characteristics, flour color, etc. in these waxy cultivars. Also, in 2002, we developed the waxy elite lines such as "Tohokumochi 217" that had previously improved these traits greatly.
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 もち性小麦品種「はつもち」および「もち乙女」は、1993年11月に東北農業試験場 (現・東北農業研究センター) において、もち性を育種目標に、「関東107号」を母親とし、「白火」を父親として人工交配を行い、以後、半数体育種法により固定・選抜を図り、育成したものである。育成した両品種は、世界で初めて育成したもち性小麦品種である。2000年10月に両品種とも品種登録された。 2品種とも、小麦粉のアミロース含量はほぼ0%で、完全なもち性を示す。うるち性品種「キタカミコムギ」に比べて、2品種とも澱粉糊化特性は糊化開始温度が低く、最高粘度が高く、ブレークダウンが大きく、澱粉の老化耐性がある。一方、耐寒雪性、収量性、外観品質等が劣り、製粉性と粉色もかなり劣る。 このため、これらのもち性品種の収量性、製粉性および粉色等の遺伝的改良を行い、2001年度にこれらの特性を大幅に改良した「東北糯217号」 (後の「もち姫」) 等の有望系統を育成した。
書誌情報 東北農業研究センター研究報告
en : Bulletin of TOHOKU Agricultural Research Center

巻 110, p. 45-66, 発行日 2009-03-01
出版者
出版者 独立行政法人 農業・食品産業技術総合研究機構 東北農業研究センター
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 1347-3379
DOI
関連タイプ isIdenticalTo
識別子タイプ DOI
関連識別子 10.24514/00001227
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
戻る
0
views
See details
Views

Versions

Ver.1 2023-05-15 15:15:37.954201
Show All versions

Share

Mendeley Twitter Facebook Print Addthis

Cite as

YOSHIKAWA, Ryo, NAKAMURA, Kazuhiro, ITO, Seiji, HATTA, Koichi, NAKAMURA, Toshiki, YAMAMORI, Makoto, NAKAMURA, Hiro, ITO, Miwako, HOSHINO, Tsuguhiro, 2009, Breeding of Two Waxy Wheat Cultivars, "Hatsumochi" and "Mochiotome", and Genetic Improvement of Their Traits.: 独立行政法人 農業・食品産業技術総合研究機構 東北農業研究センター, 45–66 p.

Loading...

エクスポート

OAI-PMH
  • OAI-PMH JPCOAR 2.0
  • OAI-PMH JPCOAR 1.0
  • OAI-PMH DublinCore
  • OAI-PMH DDI
Other Formats
  • JSON
  • BIBTEX

Confirm


Powered by WEKO3


Powered by WEKO3