CaCCOプロセスは,草本茎葉バイオマスをCa(OH)2と混和,加熱後にCO2中和を行い,酵素糖化を行うことを特徴とする処理方法である.本法においてエリアンサスを処理すると,糖化液と共にリグニンを多量に含む固形分が発生する.そこで,糖化後残渣を利活用することを目的として,アルカリ可溶性リグニン(ASL)の回収方法最適化を行った.ASLの抽出に必要なNaOH濃度を検討した結果,150 mM程度までは濃度依存的に抽出率が増加した.無処理のエリアンサス原料ではNaOHの添加後,時間経過と共にASL抽出率が増加するのに対し,糖化後残渣ではNaOHの添加直後に多量のASLが溶出した.そのため,糖化後残渣中のASLは前処理工程のCa(OH)2処理によって構造変化が起こっていることが示唆された.また,無処理のエリアンサス原料から抽出したASLは不純物であるグルカン,キシランを含んでいるのに対し,糖化後残渣由来ASLのグルカン,キシラン含有量はその1/10であった.このことは,原料からアルカリ可溶性リグニンを直接抽出するよりも,糖化後残渣を利用したカスケード利用を行う方が高品質の精製物を与えるという可能性を示している.
The application of CaCCO(Calcium Capturing by Carbonation(CO2)) iomass pretreatment procedure to Erianthus produces a lignin-rich solid residue as a by-product. We optimized lignin extraction conditions to utilize the solid residue as a source of alkali-soluble lignin (ASL). An increase in NaOH concentration in the range of 25–150 mM led to a increase in the extraction efficiency of ASL dose dependently. Time-course analysis of ASL solubilization showed that the extraction efficiency of ASL of unpretreated Erianthus increased in a time-dependent manner. In contrast, a large amount of ASL was extracted immediately after NaOH was added to the solid residue, suggesting that ASL in the solid residue had already been partially degraded in the Ca(OH)2-treated process. The contaminates, such as glucan and xylan in the solid residue was only one-tenth of that of the unpretreated Erianthus. These data suggested that the solid residue was preferable as a lignin source to unpretreated Erianthus in terms of the degree of purity.
雑誌名
農研機構研究報告 食品研究部門
雑誌名(英)
Bulletin of the NARO, Food Research
号
1
ページ
79 - 85
発行年
2017-03
出版者
国立研究開発法人 農業・食品産業技術総合研究機構
National Agriculture and Food Research Organization (NARO)