@article{oai:repository.naro.go.jp:00007319, author = {OUCH, Sreynech and Sreynech, OUCH and TANAKA, Katsunori and 田中, 克典 and Dolla, ROS and ROS, Dolla and SAKHAN, Sophany and SAKHAN, Sophany and THUN, Vathany and Vathany, THUN and OUK, Makara and OUK, Makara and 川頭, 洋一 and KAWAZU, Yoichi and KATO, Kenji and 加藤, 鎌司}, journal = {植物遺伝資源探索導入調査報告書, Annual Report on Exploration and Introduction of Plant Genetic Resources}, month = {Mar}, note = {Cambodia is an important center of vegetable crop diversity, including varieties of Cucurbitaceae and Solanaceae crops, and could provide useful genetic resources for crop breeding programs. Field exploration was conducted in northern Cambodia to collect vegetable genetic resources based on cultivation methods and characteristics. A total of 71 samples of six crops, including 28 melons, 22 pumpkins, 11 amaranths, eight maize, one cucumber, and one Solanaceae species, were collected from 36 sites in four provinces. These samples were collected at new sites, with the exception of one amaranth sample, Amaranthus spinosus, which was a different Amaranth species collected from a previously visited site. Based on interviews with farmers and previous reports, we obtained the following overview: common local names for pumpkins, melons, and maize; distinct names for amaranth species; cultivation occurs during the rainy season; comparatively less frequent use of fertilizer and agrochemicals for pumpkin and melon; and frequent cultivation of amaranths in backyard gardens. The observed morphological traits showed variations comparable to those reported in previous studies, such as plant height and panicle length in amaranth, plant height variation among three species of amaranth, and cob length variation in maize. The overview and morphological information provided useful references in the study of Cambodian genetic resources as well as for the management of the collected species. The seeds were divided between the CARDI and the gene bank at NARO., カンボジアはウリ科作物やナス科作物などの野菜の多様性中心の一つで,同国における作物遺伝資源は育種計画において有益な遺伝資源として活用できる.そこで,カンボジア北部において遺伝資源探索を実施し,野生遺伝資源とともにそれら遺伝資源の栽培方法の情報や特性評価情報を収集した.71点の野菜遺伝資源が4つの州における36地点から収集された.その内訳は,28点のメロン,22点の日本カボチャ,11点のアマランサス,8点のトウモロコシ,それぞれ1点のキュウリおよびナスである.収集した試料は,1点を除いて,新規の地点から収集された遺伝資源であり,また,残る1点のアマランサスにおいて種名が従前の探索で収集されたアマランサスとは異なっていたことから,新規の試料であった.日本カボチャ,メロン,アマランサスおよびトウモロコシについて農家からの聞き取り調査によって,呼称がアマランサス種間で異なること,これらの作物が主に雨季に栽培されること,日本カボチャやメロンの栽培においてはほとんど肥料や農薬を施用しないこと,および,アマランサスは家の庭において栽培されていることがわかった.アマランサスの3つの種間における草丈,葉や穂の長さの違い,ならびにトウモロコシにおける雌穂長といった形質変異は既報においても認められた.既報や本調査における4つの作物についての概要や形質の情報はカンボジアの遺伝資源に関する研究や本調査で収集された遺伝資源の管理・利用に有益だと考えられた., Figure 1点, Table 3点, Photo 4点, Sample Photo 70点}, pages = {83--99}, title = {カンボジア北部における野菜遺伝資源探索,2020年}, volume = {37}, year = {2022}, yomi = {スレイニック, オウチ and タナカ, カツノリ and カワズ, ヨウイチ and カトウ, ケンジ} }