@article{oai:repository.naro.go.jp:00000063, author = {畑林, 秀美 and HATABAYASHI, Hidemi and 佐合, 由紀 and SAGO, Yuki and 中川, 博之 and NAKAGAWA, Hiroyuki and 久城, 真代 and KUSHIRO, Masayo}, issue = {1}, journal = {農研機構研究報告 食品研究部門, Bulletin of the NARO, Food Research}, month = {Mar}, note = {Less is known about the contamination of rice with mycotoxins than that of wheat or corn. However, the post-harvest contamination of rice with aflatoxin, sterigmatocystin, or citrinin does occur occasionally during storage and transportation. In this study, we prepared a reference material containing citrinin by applying the method used for the preparation of reference materials containing sterigmatocystin. An artificially citrinin-contaminated Thai rice sample was prepared and mixed with blank Thai rice in a sealed container. The homogeneity of the resulting mixture was confirmed by one-way analysis of variance, which confirmed that this mixture is a suitable in-house reference material., 米のカビ毒汚染は,小麦・トウモロコシに比べ低いことが知られている。しかし,収穫後の米のアフラトキシン,ステリグマトシスティン,シトリニンによる汚染が,貯蔵・輸送中に起こることがある。本研究では,ステリグマトシスティンを含む標準物質の作製法をもとに,シトリニンを含む標準物質を作製した。人工的にシトリニン汚染したタイ米を調製し,非汚染のタイ米と,密閉容器内で混合した。混合物の均一性が一元配置分散分析により確認されたことより,インハウス標準物質として使用できる試料を得ることができた。}, pages = {59--63}, title = {シトリニン含有タイ米標準物質の調製}, year = {2017}, yomi = {ハタバヤシ, ヒデミ and サゴウ, ユキ and ナカガワ, ヒロユキ and クシロ, マサヨ} }