@article{oai:repository.naro.go.jp:00005819, author = {SHIMOMURA, Koichiro and 下村, 晃一郎 and Ohm, Mar Saw and Ohm, Mar Saw and Min, San Thein and San Thein, Min}, journal = {植物遺伝資源探索導入調査報告書, Annual Report on Exploration and Introduction of Plant Genetic Resources}, month = {Mar}, note = {This study describes the exploration of genetic resources of cucurbitaceous vegetables in northwestern Myanmar, Sagaing region, and this study was jointly conducted by the National Agriculture and Food Research Organization (NARO), Japan, and the Department of Agriculture Research, Myanmar. A field survey was conducted in northwestern Myanmar from November 1 to 17, 2019. We collected a total of 24 accessions, 16 from Cucumis sativus L., two from Cucumis melo L., three from Cucurbita moschata Duchense, one from Cucurbita maxima Duchense ex Lam., one from Luffa acutangula (L.) Roxb., and one from Momordica charantia L. The collected accessions were stored as seeds at the Myanmar Seed Bank and subsets were transferred to the Genetic Resources Center, NARO, using a standard material transfer agreement., 本報告は農林水産省委託プロジェクト研究「海外植物遺伝資源の収集・提供強化」の予算により実施され,国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構とミャンマー植物遺伝資源センターとの間で行われたミャンマー北西部ザガイン管区におけるウリ科野菜遺伝資源の探索・収集に関わる調査報告書である.調査は2019年11月1日~17日にかけて行った.カムティ省のカムティ郡、ラヘ郡、レイシ郡において探索・調査を行った.その結果,キュウリ(Cucumis sativus)16点,ニホンカボチャ(Cucurbita moschata)3点,メロン(Cucumis melo)2点,セイヨウカボチャ(Cucurbita maxima),トカドヘチマ(Luffa acutangula)およびツルレイシ(Momordica charantia)の計24点の野菜遺伝資源を収集した.収集された遺伝資源種子の半分はミャンマー農業研究局シードバンクで保存され,残りはSMTAを用いて国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構ジーンバンクに移転された., Figure 1点, Table 3点, Photo 12点, Sample Photo 17点}, pages = {148--158}, title = {ミャンマーにおける野菜遺伝資源の共同探索,2019年}, volume = {36}, year = {2021}, yomi = {シモムラ, コウイチロウ} }