@article{oai:repository.naro.go.jp:00003130, author = {大瀬, 健嗣 and OHSE, Kenji and 木方, 展治 and KIHOU, Nobuharu and 井上, 恒久 and INOUE, Tsunehisa and 栗島, 克明 and KURISHIMA, Katsuaki and 福囿, 康志 and FUKUZONO, Yasushi and 谷山, 一郎 and TANIYAMA, Ichiro}, journal = {農業環境技術研究所報告, Bulletin of National Institute for Agro-Environmental Sciences}, month = {Mar}, note = {Concentrations of radionuclides(^<131>I, ^<134>Cs, ^<137>Cs) in leafy vConcentrations of radionuclides(^<131>I, ^<134>Cs, ^<137>Cs) in leafy vegetables, soil, and precipitation were investigated in Tsukuba City 170 km away from Fukushima Daiichi nuclear power plant, right after Tokyo Electric Power company's Fukushima Daiichi Nuclear Power Plant accident occurred. The concentration of ^<131>I in leafy vegetables, particularly spinach, significantly increased because of dry deposition caused by radioactive plume passed Tsukuba-city first after the accident. The contribution of wet deposition to the concentration of radionuclides in leafy vegetables was relatively small compared with dry deposition. Changes in the concentration of each radionuclide were different between spinach and komatsuna (Japanese mustard). Concentration of radionuclides in leafy vegetables did not substantially decrease after washing with water following the first precipitation. However, the concentration of radionuclides in soil significantly increased by first precipitation after the accident., 東京電力福島第一原子力発電所から南南西およそ170kmの距離にある茨城県つくば市の農業環境技術研究所圃場において、事故直後から、葉菜、土壌について1年間、降水について8月間、それらに含まれる放射性核種 (^<131>I、^<134>Cs、^<137>Cs) 濃度を調査した。3月15日につくば市を通過した放射性プルームからの乾性沈着により、葉菜の^<131>I濃度は著しく増加したが、事故後の3月21日から3月23日にかけての最初の降水による湿性沈着の寄与は比較的小さかった。また、ホウレンソウとコマツナとでは各放射性核種濃度の推移に相違があった。一方、土壌中の放射性核種濃度は最初の降水による湿性沈着による増加がきわめて大きく、最初の降水の前に通過した放射性プルームによる乾性沈着の寄与は小さかった。}, pages = {1--9}, title = {つくば市において観測された東京電力福島第一原子力発電所事故直後から1年間の葉菜、土壌および降水中の放射性核種濃度の推移}, volume = {34}, year = {2015}, yomi = {オオセ, ケンジ and キホウ, ノブハル and イノウエ, ツネヒサ and クリシマ, カツアキ and フクゾノ, ヤスシ and タニヤマ, イチロウ} }