@article{oai:repository.naro.go.jp:00003070, author = {内藤, 成弘 and NAITO, Shigehiro and 成川, 知弘 and NARUKAWA, Tomohiro and 安井, 明美 and YASUI, Akemi}, journal = {食品総合研究所研究報告, Report of National Food Research Institute}, month = {Mar}, note = {National Food Research Institute, NARO provided a proficiency testing program for determination of total arsenic, cadmium, lead and nine essential inorganic elements in hijiki seaweed powder in 2008. A candidate reference material produced at National Metrology Institute of Japan was used as this test material. Reported values from 26 laboratories were analyzed according to the International Harmonized Protocol for the Proficiency Testing of Analytical Chemistry Laboratories. Total arsenic, cadmium, lead and seven essential inorganic elements except for manganese and phosphorus, that is, iron, zinc, copper, sodium, potassium, magnesium and calcium had at least one reported value with |z score| > 3. The largest number (eight) of reported values with |z score| >3 was found for total arsenic and these all values were negatively biased. Robust relative standard deviations (Huber H15) calculated from reported values of each element indicated that the reported values of cadmium and lead were more varied than those of other elements., (独) 農業・食品産業技術総合研究機構食品総合研究所は, ひじき粉末中の総ヒ素, カドミウム, 鉛及び必須無機元素の技能試験を2008年度に提供した. 配付試料には (独) 産業技術総合研究所計量標準総合センター (NMIJ) が生産した候補標準物質を用いた. 26参加試験室からの報告値は, IUPACの技能試験に関するハーモナイズドプロトコルに従って解析した. 総ヒ素, カドミウム, 鉛及び必須無機元素の 9元素中 7元素 (鉄, 亜鉛, 銅, ナトリウム, カリウム, マグネシウム及びカルシウム) には |zスコア| >3の報告値が存在した. 総ヒ素には |zスコア| >3の報告値が最も多い 8個存在し, それらの報告値はすべてマイナス側にかたよっていた. 各元素の報告値のロバスト相対標準偏差 (HuberのH15) を計算したところ, カドミウムと鉛の報告値のばらつきが他の元素の報告値のばらつきよりも大きいことが明らかになった.}, pages = {47--56}, title = {ひじき粉末中の総ヒ素, カドミウム, 鉛及び必須無機元素の2008年度技能試験結果}, volume = {79}, year = {2015}, yomi = {ナイトウ, シゲヒロ and ナルカワ, トモヒロ and ヤスイ, アケミ} }