@article{oai:repository.naro.go.jp:00003031, author = {内藤, 成弘 and NAITO, Shigehiro and 進藤, 久美子 and SHINDOH, Kumiko and 安井, 明美 and YASUI, Akemi}, journal = {食品総合研究所研究報告, Report of National Food Research Institute}, month = {Mar}, note = {National Food Research Institute, NARO provided a proficiency testing program for determination of cadmium and essential inorganic elements in milled rice flour in 2007. Reported values from 47 laboratories were analyzed according to the International Harmonized Protocol for the Proficiency Testing of Analytical Chemistry Laboratories. Each analyte, that is, water, cadmium or 9 essential inorganic elements had at least one reported value with |z score|> 2. Assigned values of sodium, calcium and phosphorus could not be determined according to the Harmonized Protocol because of large variability between reported values. For these three analytes, informative values were determined from median values of reported values after removing outliers or mean values of 20 samples analyzed in a homogeneity test. Among the 18 laboratories which submitted at least a value with |z score|> 3, 10 laboratories reported more than one value with |z score|> 3., (独) 農研機構食品総合研究所が実施した精米粉末中のカドミウム及び必須無機元素の2007年度技能試験の47参加試験室からの報告値を技能試験の国際ハーモナイズドプロトコルに従って解析した. 水分, カドミウム及び 9必須無機元素のすべての測定対象成分について |z スコア|> 2 の報告値が存在した. ナトリウム, カルシウム, リンは, 報告値のばらつきが大きく, ハーモナイズドプロトコルに従っての付与値の決定はできず, これら3成分については, 外れ値除去後の中央値又は均質性確認試験の20試料の分析値の平均値から参考値を決定した.|z スコア|> 3 の報告値を提出した18試験室のうち, 10試験室は |z スコア|> 3 の報告値を複数の測定対象成分で提出していた.}, pages = {69--77}, title = {精米粉末中のカドミウム及び必須無機元素の2007年度技能試験結果}, volume = {77}, year = {2013}, yomi = {ナイトウ, シゲヒロ and シンドウ, クミコ and ヤスイ, アケミ} }