@article{oai:repository.naro.go.jp:00002949, author = {斉藤, 道彦 and SAITO, Michihiko and 岡崎, 博 and OKAZAKI, Hiroshi and 田中, 健治 and TANAKA, Kenji and 久城, 真代 and KUSHIRO, Masayo}, journal = {食品総合研究所研究報告, Report of National Food Research Institute}, month = {Mar}, note = {The distribution of af latoxin‒producing fungi in Ibaraki and Chiba Prefectures, Japan, was investigated. Aspergillus flavus was isolated from 22.4 % and 27.0 % of the field soils sampled from Ibaraki and Chiba, respectively. A. parasiticus was isolated from a soil sample in Ibaraki. Among the isolates, 9 strains of A. flavus and an isolate of A. parasiticus produced aflatoxins., アフラトキシン産生菌 Aspergillus flavus および A. parasiticus の茨城県および千葉県内の畑土壌における分布を調査した結果, 茨城県では調査土壌の 22.4%, 千葉県では 27.0%から A. flavus が分離され, A. parasiticus が茨城県内の土壌 1 試料から分離された. 分離菌株のアフラトキシン産生について調べた結果, A. flavus 9 菌株および A. parasiticus 1 菌株がアフラトキシンを産生した.}, pages = {77--81}, title = {茨城県および千葉県内の畑土壌における Aspergillus flavus および A. parasiticus の分布調査}, volume = {72}, year = {2008}, yomi = {サイトウ, ミチヒコ and オカザキ, ヒロシ and タナカ, ケンジ and クシロ, マサヨ} }