@article{oai:repository.naro.go.jp:00002931, author = {稲津, 康弘 and INATSU, Yasuhiro and 中村, 宣貴 and NAKAMURA, Nobutaka and 椎名, 武夫 and SHIINA, Takeo and 川本, 伸一 and KAWAMOTO, Shin-ichi}, journal = {食品総合研究所研究報告, Report of National Food Research Institute}, month = {Mar}, note = {Risk science based approach is now considered important for the political regulation of the food production and processing. Certification labeling of the quality insurance or traceability of foods are thought to be important to earn the confidence of consumer. Recently, food exporting countries have strong interest to the concept written above and have been constructing the social system for ensuring consumers safety and confidence. This paper introduced the overview of the recent situation of the international circumstance relating food safety. The efforts of Taiwan government and voluntary groups are also explained by way of illustration., 近年, 食品製造加工における規格基準はリスク科学に基づいて策定されるべきとする考え方が, 急速に一般化している. 適切な品質表示や食品トレーサビリティシステムの導入は, 消費者の信頼確保のために重要な意味がある. 近年, 多くの食品輸出国はこれらの概念に対してかなり興味を持っており, 消費者の安全と信頼を確保するためにこれらを食品行政システムに導入しようと試みている. 本報はまず食の安全をめぐる国際状況につき概説した上で, 近年の台湾における取り組みにつき, 現地聞き取り調査をもとに説明した.}, pages = {77--84}, title = {台湾における『食の安全・安心』確保のための行政システム}, volume = {71}, year = {2007}, yomi = {イナツ, ヤスヒロ and ナカムラ, ノブタカ and シイナ, タケオ and カワモト, シンイチ} }