@article{oai:repository.naro.go.jp:00002805, author = {太養寺, 真弓 and TAIYOJI, Mayumi and 安藤, 聡 and ANDO, Akira and 島, 純 and SHIMA, Jun}, journal = {食品総合研究所研究報告, Report of National Food Research Institute}, month = {Mar}, note = {Microbial community in fermented soy-bean (soy-bean koji) was analyzed by non-culture-based method using denaturing gradient gel electrophoresis (DGGE). All of 102 bacterial strains isolated from 13 soy-bean koji were classified into 15 groups by PCR-DGGE using PCR primers for amplification of V7-V8 region in 16S rDNA. We have constructed the methods for DNA extraction from soy-bean koji and fermented rice paste (miso) containing soy-bean koji, where the extracted DNAs were functional as templates for PCR-DGGE., 大豆麹中の微生物相を, 培養を介さないPCR-DGGE 法によって評価する手法の検討を行った. 16S rDNAのV7およびV8領域を標的とするプライマーセットを用いたPCR-DGGEによって, 13種類の大豆麹より分離培養した102菌株を15グループに分類することが可能であった. また, 大豆麹および大豆麹を使用した味噌から直接DNAを抽出する手法を確立し, 得られたDNAを用いてPCR-DGGE解析を行うことが可能となった.}, pages = {23--28}, title = {変性剤濃度勾配電気泳動法 (DGGE) による大豆麹中の乳酸菌等の微生物相解析}, volume = {70}, year = {2006}, yomi = {タイヨウジ, マユミ and アンドウ, アキラ and シマ, ジュン} }