@article{oai:repository.naro.go.jp:00002767, author = {門間, 美千子 and MONMA, Michiko and 金子, 成延 and KANEKO, Shigenobu and 松倉, 潮 and MATUKURA, Ushio}, journal = {食品総合研究所研究報告, Report of National Food Research Institute}, month = {Mar}, note = {In order to characterize and evaluate the function of soybean dehydrin, we have investigated its accumulation profile in the seeds, cryoprotective activity to lactate dehydrogenase, and molecular weight diversity among soybean varieties. From the results of immunoblotting and direct membrane blotting of seeds, soybean 26kDa dehydrin (Group2 LEA protein) was found to accumulate in cotyledons and hypocotyls homogeneously during late stage of seed maturation. Soybean dehydrin showed cryoprotective activity to lactate dehydrogenase in the similar level as bovine serum albumin and ovalbumin. Its CP50 value was estimated to be 0.2 μ ˚M (5.2 μ ˚g/ml). Molecular weight diversity of seed dehydrins among 50 Japanese soybean varieties/lines and 12 lines of Glycine soya was examined by immunoblotting and SDS-PAGE. These soybean varieties/lines were separated into two groups by their molecular weight of dehydrins, 26kDa or 27kDa though relationship between the distribution and soybean quality, such as physiological character was unclear. Two lines of Glycine soya contained intermediate polypeptide between 26kDa and 27kDa., 登熟種子子葉および完熟種子の子葉, 胚軸, 種皮の各部位について, デハイドリン抗体を用いてイムノブロッティングを行った結果, デハイドリンは開花後50日までの登熟期には検出されず, それ以降のさらに乾燥が進む時期に集積するものと推定された。完熟種子では子葉と胚軸で検出され, その組織内の分布は均質であった。またダイズデハイドリンは, これまでに報告されているいくつかのLEAタンパク質と同様に, 牛血消アルプミンや卵白アルプミンとほぽ同程度の乳酸脱水素酵素の凍結釉解による失活に対する保護活性をもっており, そのCP50値は0.20μ M (5.2μg/ml) であった。さらに, 国産ダイズ50種とツルマメ12種についてデハイドリンの分子量分布を調べた。ダイズはデハイドリンの分子置が26kDaか27kDa であるかによって二つのグループに分けられた。晩生・大粒で知られる丹波黒や, 成分や組織構造が未熟種子に近い青大豆の一部が27kDaグループに含まれた。ツルマメでは中間型の分子量のグループがあった。}, pages = {21--28}, title = {ダイズ種子デハイドリン (グループ2 LEAタンパク質) の種子内蓄積, 乳酸脱水素酵素に対する凍結変性保護活性および品種間分子量分布}, volume = {66}, year = {2002}, yomi = {モンマ, ミチコ and カネコ, シゲノブ and マツクラ, ウシオ} }