@article{oai:repository.naro.go.jp:00002438, author = {佐藤, 明彦 and SATO, Akihiko and 山田, 昌彦 and YAMADA, Masahiko and 河野, 淳 and KONO, Atsushi and 三谷, 宣仁 and MITANI, Nobuhito and 伴, 雄介 and BAN, Yusuke and 上野, 俊人 and UENO, Toshihito and 白石, 美樹夫 and SHIRAISHI, Mikio and 尾上, 典之 and ONOUE, Noriyuki and 岩波, 宏 and IWANAMI, Hiroshi and 吉岡, 美加乃 and YOSHIOKA, Mikano}, journal = {農研機構研究報告 果樹茶業研究部門, Bulletin of the NARO, Fruit Tree and Tea Science}, month = {Mar}, note = {1 .‘麗玉’は,農林水産省果樹試験場カキ・ブドウ支場(現 農研機構果樹茶業研究部門ブドウ・カキ研究拠点)において,1998 年に‘甘秋’にカキ安芸津19 号を交雑して得た実生から選抜された早生の完全甘ガキである.2008 年より開始されたカキ第7 回系統適応性検定試験に供試し,全国28 カ所の国公立試験研究機関において特性を検討した.その結果,新品種候補として適当であるとの結論を得て品種登録出願を行い,‘麗玉’の名称で公表された.2016 年7 月に,種苗法に基づき登録番号第25273 号として品種登録された. 2 .育成地における樹勢は中程度,樹姿は開張と直立の中間である.雌花の着生は多く,まれに雄花を着生する.早期落果,後期落果はともに少ない.単為結果力が強く,雄花を着生する受粉樹が周囲にない条件では種なし果実を生産することができる. 3 .果実の成熟期は10 月下旬で‘松本早生富有’より2 週間程度早い早生である.果実重は育成地においては278 g で‘富有’並みの大果であったが,系統適応性検定試験における平均値は‘富有’より小さかった.適熟果の果皮色は橙色,系統適応性検定試験における3 年間の糖度の平均値は17.2%で‘富有’より高かった.肉質は密と粗の中間で,果肉硬度は1.52 kg と‘富有’より低く,果汁は多かった.糖度が高く,柔軟多汁であることから食味が優れた.日持ち性は20 日程度と‘松本早生富有’と同程度であり,‘富有’よりは2 日短かったが早生品種としては長かった.果頂裂果,へたすき果はほとんど発生せず,汚損果の発生も‘富有’並みに少なかった. 4 .完全甘ガキであり,夏秋期の気温が高い地域に適応するが,系統適応性検定試験においては果実の渋みについて‘富有’との差はなく,‘富有’並みに地域適応性が広いものと見込まれた.系統適応性検定試験においては一部の品種を中間台木とした‘麗玉’高接ぎ樹において樹勢の衰弱・枯死が認められた.これまでのところ,‘富有’,‘松本早生富有’および‘太秋’を中間台木にした場合には大きな問題は認められていない., ‘Reigyoku’ is a pollination constant non-astringent (PCNA) type of Japanese persimmon (Diospyros kaki Thunb.) cultivar that was released by the National Agriculture and Food Research Organization Institute of Fruit Tree Science (NIFTS), Akitsu, Hiroshima, Japan. ‘Reigyoku’ resulted from the cross of ‘Kanshu’ × Kaki Akitsu-19 in 1998. It was initially selected in 2006 and designated as Kaki Akitsu-22, and was tested at 28 locations in a national trial since 2008. Subsequently, it was selected and released as ‘Reigyoku’, and registered as No.25273 under the Plant Variety Protection and Seed Act of Japan in 2016. The ‘Reigyoku’ fruit ripens in late October, which is two weeks earlier than ‘Matsumotowase Fuyu’ at NIFTS, Akitsu. The fruit is semi flat-shaped and weighs 278 g at Akitsu and 229 g in average of the national trial. The skin color is orange at harvest time. The soluble solids concentration in juice averages at 17.2% in the national trial, which is significantly higher than that of ‘Fuyu’. The flesh is juicy and soft with firmness at 1.52 kg, lower than that of ‘Matsumotowase Fuyu’ and ‘Fuyu’. Shelf life of ‘Reigyoku’ fruits averages at 20 days, comparable to ‘Matsumotowase Fuyu’. Fruit cracking at fruit apex is rare with only 3%. Fruit cracking at the calyx end is 4%; the value is extremely lower than those of ‘Matsumotowase Fuyu’ and ‘Fuyu’. Fruits with skin stains average at 17%, and are low comparable to ‘Matsumotowase Fuyu’ and ‘Fuyu’. The tree vigor is moderately weak. ‘Reigyoku’ produces both female and male flowers, but male flowers are very rare. Fruit drops both in the early and late stages of fruit development in June are minimal. Due to its high parthenocarpic ability, the tree produces seedless fruits easily when no pollinizers are present. The trees of ‘Reigyoku’ decline occasionally when top-grafted onto ‘Jiro’, ‘Saijo’, ‘Nishimurawase’, and ‘Amahyakume’ interstocks.}, pages = {75--90}, title = {カキ新品種‘麗玉’}, volume = {3}, year = {2019}, yomi = {サトウ, アキヒコ and ヤマダ, マサヒコ and コウノ, アツシ and ミタニ, ノブヒト and バン, ユウスケ and ウエノ, トシヒト and シライシ, ミキオ and オノウエ, ノリユキ and イワナミ, ヒロシ and ヨシオカ, ミカノ} }