@article{oai:repository.naro.go.jp:00002437, author = {佐藤, 明彦 and SATO, Akihiko and 山田, 昌彦 and YAMADA, Masahiko and 河野, 淳 and KONO, Atsushi and 三谷, 宣仁 and MITANI, Nobuhito and 伴, 雄介 and BAN, Yusuke and 上野, 俊人 and UENO, Toshihito and 白石, 美樹夫 and SHIRAISHI, Mikio and 尾上, 典之 and ONOUE, Noriyuki and 岩波, 宏 and IWANAMI, Hiroshi and 吉岡, 美加乃 and YOSHIOKA, Mikano}, journal = {農研機構研究報告 果樹茶業研究部門, Bulletin of the NARO, Fruit Tree and Tea Science}, month = {Mar}, note = {1.‘太雅’は,農林水産省果樹試験場カキ・ブドウ支場において,1998 年に‘甘秋’にカキ安芸津19 号を交雑して得た実生から選抜された早生の完全甘ガキである.2008 年より開始されたカキ第7 回系統適応性検定試験に供試し,全国28 カ所の国公立試験研究機関において特性を検討した.その結果,2015 年に品種登録出願することが決定され,‘太雅’の名称で公表された.2016年7 月に,種苗法に基づき登録番号第25272 号として品種登録された. 2.育成地における樹勢は中程度,樹姿は開張と直立の中間である.雌花の着生は多く,まれに雄花を着生する.早期落果は少なく,場所により後期落果を生じることがある.単為結果力が強く,受粉樹が周囲にない条件では種なし果実を生産することができる. 3.果実の成熟期は‘松本早生富有’より1 週間程度早い早生である.果実重は育成地においては324 g で‘富有’より大果であったが,系統適応性検定試験における平均値は260 g と‘富有’並みであった.適熟果の果皮色は橙色で,糖度は16.6%で‘富有’並みであった.肉質は緻密で,果肉硬度は1.57 kg と‘富有’より低く,果汁は多かった.柔軟,多汁であることから食味が優れた.日持ち性は21 日程度と‘富有’並みに長かった.果頂裂果,へたすき果はほとんど発生しなかった.汚損果の発生は41%程度で‘富有’より高いが,その原因はへた部分の雲形状汚損であった. 4.完全甘ガキであり,夏秋期の気温が高い地域に適応するが,系統適応性検定試験においては果実の渋みについて‘富有’との差はなく,‘富有’並みに地域適応性が広いものと見込まれた.‘太雅’の雲形状汚損は収穫が遅くなるほど発生が多くなるため,果底部の緑色が抜けたやや早めの収穫を行うことが望ましい.この時期に収穫を行っても品質への影響はほとんどない., ‘Taiga’ is a pollination constant non-astringent (PCNA) type of Japanese persimmon (Diospyros kaki Thunb.) cultivar that was released by the National Agriculture and Food Research Organization Institute of Fruit Tree Science (NIFTS), Akitsu, Hiroshima, Japan. ‘Taiga’ resulted from the cross of ‘Kanshu’ × Kaki Akitsu-19. ‘Taiga’ was initially selected and designated as Kaki Akitsu-24, and was tested at 28 locations in a national trial. It was ultimately selected and released as ‘Taiga’, and registered as No.25272 under the Plant Variety Protection and Seed Act of Japan in 2016. The ‘Taiga’ fruit ripens in late October, which is earlier than ‘Matsumotowase Fuyu’ at NIFTS, Akitsu. The fruit is flat and weighs 324 g at Akitsu and 260 g on average at the national trial. The skin color is orange at harvest time. The soluble solids concentration in juice averages 16.6% in the national trial, which is also comparable to that of ‘Fuyu’. The flesh texture is fine and juicy. Flesh is soft and 1.57 kg in firmness, lower than that of ‘Matsumotowase Fuyu’ and ‘Fuyu’. Shelf life of ‘Taiga’ averages at 21 days, and is comparable to ‘Matsumotowase Fuyu’ and ‘Fuyu’. Fruit cracking at fruit apex is only 2%, and that at the calyx end is 3%; the value is extremely lower than those of ‘Matsumotowase Fuyu’ and ‘Fuyu’. Fruits with skin stains average at 41%, caused by a cloud-like stain on the skin surface. The tree vigor is medium. ‘Taiga’ produces both female and male flowers, but male flowers are very rare. Fruit drops in the early stage of fruit development in June are few, and those in the late stages of development in August are few, but sometimes occur depending on locations and years. Due to its high parthenocarpic ability, the tree produces seedless fruits easily when no pollinizers are present.}, pages = {61--74}, title = {カキ新品種‘太雅’}, volume = {3}, year = {2019}, yomi = {サトウ, アキヒコ and ヤマダ, マサヒコ and コウノ, アツシ and ミタニ, ノブヒト and バン, ユウスケ and ウエノ, トシヒト and シライシ, ミキオ and オノウエ, ノリユキ and イワナミ, ヒロシ and ヨシオカ, ミカノ} }