@article{oai:repository.naro.go.jp:00002432, author = {野中, 圭介 and NONAKA, Keisuke and 松本, 亮司 and MATSUMOTO, Ryoji and 吉岡, 照高 and YOSHIOKA, Terutaka and 國賀, 武 and KUNIGA, Takeshi and 山本, 雅史 and YAMAMOTO, Masashi and 奥代, 直巳 and OKUDAI, Naomi and 吉永, 勝一 and YOSHINAGA, Katsuichi and 高原, 利雄 and TAKAHARA, Toshio and 山田, 彬雄 and YAMADA, Yoshio and 三谷, 宣仁 and MITANI, Nobuhito and 稗圃, 直史 and HIEHATA, Naofumi and 浅田, 謙介 and ASADA, Kensuke and 今井, 篤 and IMAI, Atsushi and 池宮, 秀和 and IKEMIYA, Hidekazu and 内原, 茂 and UCHIHARA, Shigeru and 深町, 浩 and FUKAMACHI, Hiroshi and 村田, 広野 and MURATA, Hirono}, journal = {農研機構研究報告 果樹茶業研究部門, Bulletin of the NARO, Fruit Tree and Tea Science}, month = {Mar}, note = {1.‘津之輝’は1984 年に果樹試験場口之津支場において,KyOw No. 14(‘清見’ב興津早生’)に‘アンコール’を交雑して育成された品種である.2001 年よりカンキツ第9 回果樹系統適応性・特性検定試験に系統名カンキツ口之津34 号として供試した.その結果,2008年3 月にみかん農林17 号‘津之輝’と命名,登録された.また,2009 年3 月19 日付けで,種苗法に基づき第17970 号として品種登録された. 2.樹勢は中程度,樹姿は直立性と開張性の中間である.枝梢は長さ,太さともに中位で密生する.隔年結果性は中程度である.そうか病には強く,かいよう病には中程度の抵抗性がある.カンキツトリステザウイルス(CTV)に強く,ステムピッティングの発生程度は軽である. 3.果実は180 g 程度で,扁球形である.果皮は濃橙色で,果面の粗滑は中位である.果皮の厚さは平均2.7 mmで薄い.剥皮性は中である.果肉は濃橙色で,じょうのう膜はやわらかく,肉質は柔軟多汁である.果汁の糖度は13%程度と高く,酸度は1 月下旬には1 g/100 mL前後になる.成熟期は1 月下旬~ 2 月上旬である.含核数は平均で2 粒程度であるが, 無核果の割合も高い.果肉に含まれる総カロテノイド含量は3 年平均値で4.62 mg/100 gFW,β - クリプトキサンチン含量は2.18 mg/100 gFW とウンシュウミカン‘興津早生’よりも高い傾向にあった. 4.成熟期が1 月下旬と厳冬期にあたるため- 4°C を下回らない地域に適していると考えられる.また,少加温施設栽培にすることで200 g 以上の大果で糖度が13%以上の高品質果実が年内出荷可能になる. 5.若齢樹では,特に施設栽培で果頂部に突起「へそ果」が発生しやすいため摘果時に落とす必要がある.また,夏季の高温期に土壌が過乾燥することで果皮表面に葉における葉肉崩壊症のような褐変症状が発生することがあるため灌水等により土壌の過乾燥を防ぐ必要がある., ‘Tsunokagayaki’ is a new mid-ripening citrus (Citrus sp.) cultivar released by the National Agriculture and Food Research Organization (NARO), Institute of Fruit Tree Science (NIFTS). It originated from a cross between KyOw No. 14 [‘Kiyomi’ (C. unshiu × C. sinensis) × ‘Okitsu-Wase’ (C. unshiu)] and ‘Encore’ (C. nobilis × C. deliciosa) that was performed in 1984 at the Kuchinotsu Branch, Fruit Tree Research Station, Nagasaki, Japan. It was initially selected in 1989, when it was designated Kankitsu Kuchinotsu No. 34. In 2001, it was included in the 9th citrus selection national trial, which was conducted at 28 experimental stations in Japan. It was ultimately selected in July 2006 and authorized under the name Mikan Norin No.17 ‘Tsunokagayaki’ in March 2008, and subsequently registered as a new cultivar (No. 17970) under the Plant Variety Protection and Seed Act of Japan on 19 March 2009. The tree has medium vigor, and its shape is intermediate between upright and spreading. The fruit weighs about 180 g and has an oblate shape. The rind is dark orange with an average thickness of 2.7 mm, and has moderately easy peelability. The fruit surface is intermediate between smooth and rough. The fruit ripens in late January at Minamishimabara, Nagasaki, Japan. The soluble solids content (Brix) in juice is high (about 13%) and the acidity decreases to about 1 g/100 mL in the ripe fruit. The flesh is soft and juicy, with distinctive flavor. The β-cryptoxanthin content in the flesh is high (an average of 2.18 mg/100 g fresh weight [FW]). The fruit sometimes contains a few seeds. High-quality fruits that ripen 1 to 2 months earlier could be produced in greenhouse under energy-saving cultivation, with a weight of more than 200 g and a Brix of about 13%.}, pages = {33--45}, title = {カンキツ新品種‘津之輝’}, volume = {3}, year = {2019}, yomi = {ノナカ, ケイスケ and マツモト, リョウジ and ヨシオカ, テルタカ and クニガ, タケシ and ヤマモト, マサシ and オクダイ, ナオミ and ヨシナガ, カツイチ and タカハラ, トシオ and ヤマダ, ヨシオ and ミタニ, ノブヒト and ヒエハタ, ナオフミ and アサダ, ケンスケ and イマイ, アツシ and イケミヤ, ヒデカズ and ウチハラ, シゲル and フカマチ, ヒロシ and ムラタ, ヒロノ} }