@article{oai:repository.naro.go.jp:00002406, author = {堀井, 幸江 and HORII, Sachie and 草塲, 新之助 and KUSABA, Shinnosuke and 関澤, 春仁 and Sekizawa, Haruhito and 八戸, 真弓 and HACHINOHE, Mayumi and 濱松, 潮香 and HAMAMATSU, Shioka and 松波, 寿弥 and MATSUNAMI, Hisaya and 野中, 章久 and NONAKA, Akihisa and 村上, 敏文 and MURAKAMI, Toshifumi}, journal = {農研機構研究報告 東北農業研究センター, BULLETIN OF THE NARO, AGRICULTURAL RESEARCH FOR TOHOKU REGION}, month = {Mar}, note = {葉からカキ果実への放射性セシウムの移行を検証するため、収穫2ヶ月前の摘葉処理がカキ果実の137Cs濃度に及ぼす影響を調査した。摘葉処理を行った9月中下旬から収穫期の間に葉の137Cs濃度は低下した。一方、同期間に1果実あたりの137Cs含量は上昇した。また、摘葉の程度により果実の137Cs濃度や1果実あたりの137Cs含量に差は認められなかった。以上のことから、フォールアウトから5年経過したカキにおいては、葉から他の器官への137Csの転流は認められたが、収穫2ヶ月前以降の葉果比が果実の137Cs濃度に与える影響は明らかではなかった。, We investigated the influence of defoliation on the 137Cs concentration of mature Japanes persimmon fruits to verify the involvement of radiocesium translocation from leaves to fruit. The 137Cs concentration of leaves was decreased during harvest time from the middle of September. The 137Cs contents in one fruit were increased during harvest time from the middle of September. The degree of defoliation had no effect on the 137Cs concentration of fruits and 137Cs contents in one fruit. These results indicated that the effect of number of leaves per fruit on 137Cs concentration of the fruits was not clear.}, pages = {39--47}, title = {カキの成熟時期における葉果比が果実の放射性セシウム濃度に与える影響}, volume = {121}, year = {2019}, yomi = {ホリイ, サチエ and クサバ, シンノスケ and セキザワ, ハルヒト and ハチノヘ, マユミ and ハママツ, シオカ and マツナミ, ヒサヤ and ノナカ, アキヒサ and ムラカミ, トシフミ} }