@article{oai:repository.naro.go.jp:00002397, author = {境垣内, 岳雄 and SAKAIGAICHI, Takeo and 早野, 美智子 and HAYANO, Michiko and 寺内, 方克 and TERAUCHI, Takayoshi and 服部, 太一朗 and HATTORI, Taiichiro and 梅田, 周 and UMEDA, Makoto and 樽本, 祐助 and TARUMOTO, Yusuke and 服部, 育男 and HATTORI, Ikuo and 田中, 穣 and TANAKA, Minoru and 石川, 葉子 and ISHIKAWA, Shoko and 寺島, 義文 and TERAJIMA, Yoshifumi and 松岡, 誠 and MATSUOKA, Makoto and 前田, 秀樹 and MAEDA, Hideki and 下地, 格 and SHIMOJI, Itaru and 森, 昌昭 and MORI, Masaaki and 木村, 達郎 and KIMURA, Tatsuro and 榎, 宏征 and ENOKI, Hiroyuki and 安達, 克樹 and ADACHI, Katsuki}, journal = {農研機構研究報告 九州沖縄農業研究センター, Bulletin of the NARO, Agricultural Research for Kyushu Okinawa Region}, month = {Mar}, note = {“Yaenoushie” is a new forage sugarcane variety developed at the NARO Kyushu Okinawa Agricultural Research Center in 2018. This cultivar was selected from the progeny of a crossing between the sugarcane cultivar “NiF8” as a seed parent and the highly smut resistant wild sugarcane(Saccharum spontaneum)“Iriomote8” as a pollen parent. “Iriomote8” is indigenous to Japan. An inoculation test showed that “Yaenoushie” had higher smut resistance than the resistant cultivar “NiF8”. This indicates that “Yaenoushie” has higher smut resistance compared with the existing forage sugarcane varieties “Shimanoushie” and “KRFo93-1”. “Yaenoushie” is also resistant to rust and mosaic diseases. The annual fresh and dry matter yields of “Yaenoushie” were higher than those of “Shimanoushie” and “KRFo93-1” on Tanegashima Island. Its yield was lower than “Shimaonushie” in the Okinawa mainland, but higher than that of the predominant forage species, Rhodes grass. In contrast to “Shimanoushie”, “Yaenoushie” has high lodging resistance and can be assumed to be adaptable for machine harvesting. As described above, “Yaenoushie” is expected to contribute to higher and stable forage productivity in the Nansei islands., 「やえのうしえ」は農研機構九州沖縄農業研究センターが育成した黒穂病など主要な病害抵抗性ならびに耐倒伏性に優れる飼料用サトウキビ品種である。本品種は製糖用品種「NiF8」を種子親,黒穂病抵抗性が極めて優れる沖縄県西表島自生のサトウキビ野生種「西表 8」を花粉親とする交雑集団から,黒穂病などの病害抵抗性と株出し栽培での収量性を重視した選抜を経て育成された。「やえのうしえ」の黒穂病抵抗性は製糖用の抵抗性品種「NiF8」より優れる “ 極強 ” であり,既存の飼料用品種「KRFo93-1」,「しまのうしえ」より優れる。「やえのうしえ」は黒穂病に加え,さび病類やモザイク病への抵抗性にも優れる。「やえのうしえ」の収量性は,鹿児島県種子島では「KRFo93-1」,「しまのうしえ」よりやや高い。「やえのうしえ」の収量性は沖縄本島では「しまのうしえ」よりやや低いものの,主要牧草ローズグラスより高い。「やえのうしえ」は耐倒伏性に優れるため,特に「しまのうしえ」で課題となる倒伏による収穫時の作業性の改善が期待される。以上のことから,黒穂病等の主要病害の発生が懸念される圃場,ならびに機械収穫を中心とする畜産経営を主な対象として,南西諸島全域での活用が期待される。}, pages = {34--48}, title = {黒穂病抵抗性ならびに耐倒伏性に優れる飼料用サトウキビ品種 「やえのうしえ」の育成}, volume = {68}, year = {2019}, yomi = {サカイガイチ, タケオ and ハヤノ, ミチコ and テラウチ, タカヨシ and ハットリ, タイイチロウ and ウメダ, マコト and タルモト, ユウスケ and ハットリ, イクオ and タナカ, ミノル and イシカワ, ショウコ and テラジマ, ヨシフミ and マツオカ, マコト and マエダ, ヒデキ and シモジ, イタル and モリ, マサアキ and キムラ, タツロウ and エノキ, ヒロユキ and アダチ, カツキ} }