@article{oai:repository.naro.go.jp:00002224, author = {波多野, 哲也 and HATANO, Tetsuya and 氏原, 邦博 and UJIHARA, Kunihiro and 石黒, 浩二 and ISHIGURO, Koji and 吉元, 誠 and YOSHIMOTO, Makoto and 佐藤, 哲生 and SATO, Tetsuo}, journal = {九州沖縄農業研究センター報告, Bulletin of the NARO Kyushu Okinawa Agricultural Research Center}, month = {Sep}, note = {The Functional elements caffeic acid and caffeoylquinic acid (CQA) derivatives are contained in the stems and leaves of sweetpotato variety "Suioh" CQA derivatives are expected to inhibit angiotensin I-converting enzyme (ACE) and thus to lower the blood pressure level. The interactions between six CQA derivatives and ACE were analyzed by using surface plasmon resonance (SPR) biosensors. Affinity analysis was performed, and then KD values were calculated with the installed software. The KD values were found to be 3, 4, 5-O-triCQA, 4, 5-O-diCQA, 3, 4-O-diCQA, chlorogenic acid, 3, 5-O-diCQA, and caffeic acid in ascending order. The previously obtained correlation coefficient between KD and IC_50 was r=0.901^**. The high and positive correlation obtained suggested that this may be a promising new analysis method, 表面プラズモン共鳴バイオセンサーを用い, サツマイモの茎葉に含有される機能性成分であるカフェオイルキナ酸類と血圧上昇に関与するアンギオテンシン I 変換酵素との相互作用を測定し, 解離定数を算出した。その結果, 解離定数は3, 4, 5-O-triCQA が最も小さく, 次いで, 4, 5-O-diCQA, クロロゲン酸, 3, 4-O-diCQA, 3, 5-O-diCQA, カフェ酸の順であった。さらに, 解離定数と従来法で得られたアンギオテンシン I 変換酵素50%阻害濃度との相関を求めたところ, r=0.901^**となり高い正の相関関係が認められた。このことから, 表面プラズモン共鳴バイオセンサーはアンギオテンシン I 変換酵素阻害活性の新たな評価法として利用が期待できることが示された。}, pages = {39--44}, title = {表面プラズモン共鳴バイオセンサーによるサツマイモ品種すいおうに含まれるカフェオイルキナ酸類とアンギオテンシン I 変換酵素との相互作用解析}, volume = {56}, year = {2011}, yomi = {ハタノ, テツヤ and ウジハラ, クニヒロ and イシグロ, コウジ and ヨシモト, マコト and サトウ, テツオ} }