@article{oai:repository.naro.go.jp:00002152, author = {藤田, 雅也 and FUJITA, Masaya and 河田, 尚之 and KAWADA, Naoyuki and 関, 昌子 and SEKI, Masako and 八田, 浩一 and HATTA, Koichi and 波多野, 哲也 and HATANO, Tetsuya and 田谷, 省三 and TAYA, Shozo and 佐々木, 昭博 and SASAKI, Akihiro and 氏原, 和人 and UJIHARA, Kazuto and TANIGUCHI, Yoshinori and 谷口, 義則 and 平, 将人 and TAIRA, Masato and 塔野岡, 卓司 and TONOOKA, Takuji and 堤, 忠宏 and TSUTSUMI, Tadahiro and 坂, 智広 and BAN, Tomohiro}, journal = {九州沖縄農業研究センター報告, Bulletin of the NARO Kyushu Okinawa Agricultural Research Center}, month = {Mar}, note = {A new hard red wheat cultivar "Minaminokaori" developed by National Agricultural Research Center for Kyushu Okinawa Region, Chikugo, Fukuoka, Japan, was selected from the cross Pampa INTA / Saikai 167 made in 1991 and registered as wheat Norin 160 in 2004. Minaminokaori is an awned, brawn-glumed, red-seed spring type wheat cultivar. Compared with the standard cultivar, Norin 61. Minaminokaori is usually 2 cm shorter, superior in lodging resistance and normally matures two days earlier. It has a shorter spike than Norin 61 and has a 8 % lower yield. Minaminokaori is resistant to yellow mosaic, relatively resistant to powdery mildew and leaf rust, and relatively susceptible to scab and sprouting. Milling properties are superior to those of Norin 61. The protein content of grain and flour is higher than that of Norin 61. The dough properties are stronger than those of Nishinokaori. Thus, the bread-making quality score is higher than that of Nishinokaori. Minaminokaori is considered to be well-adapted to flat areas of western Japan., 小麦新品種「ミナミノカオリ」は, 2004年1月に「小麦農林160号」として命名登録された。本品種は, 高蛋白質で製パン適性の優れた硬質小麦品種「Pampa INTA」と, 早生で短強稈多収の日本めん用系統「西海167号」の交配から, 派生系統育種法により選抜固定を図り育成した硬質小麦品種である。「農林61号」と比較して以下のような特徴がある。2~3日程度早生で, 褐ぷで稈長と穂長は短く, 穂数はやや少なく, 耐倒伏性は強い。粒の形は中, 粒の大小はやや大, 粒の色は褐色で, 粒質は硝子質である。千粒重は大きく容積重はやや大きいが, 収量はやや少ない。縞萎縮病に強く, 赤さび病とうどんこ病にはやや強く, 赤かび病にはやや弱い。穂発芽性はやや易である。製粉歩留とミリングスコアはやや高く, 60%粉の灰分がやや多く, 粉の黄色みは少ない。生地特性が強力的で, パン用硬質小麦の特徴を備えている。「ニシノカオリ」に比べて, パンの比容積 (ふくらみ) や官能試験の評点が良く, 製パン適性が優れる。また, 原麦および60%粉の粗蛋白質含有率が高く, 醤油醸造用にも適する。}, pages = {41--64}, title = {製パン適性の良い硬質小麦新品種「ミナミノカオリ」の育成}, volume = {51}, year = {2009}, yomi = {フジタ, マサヤ and カワダ, ナオユキ and セキ, マサコ and ハッタ, コウイチ and ハタノ, テツヤ and タヤ, ショウゾウ and ササキ, アキヒロ and ウジハラ, カズト and タニグチ, ヨシノリ and タイラ, マサト and トウノオカ, タクジ and ツツミ, タダヒロ and バン, トモヒロ} }