@article{oai:repository.naro.go.jp:00002047, author = {溝淵, 律子 and MIZOBUCHI, Ritsuko and 岡本, 正弘 and OKAMOTO, Masahiro and 梶, 亮太 and KAJI, Ryota and 田村, 克徳 and TAMURA, Katsunori and 富松, 高治 and TOMIMATSU, Takaharu and 平林, 秀介 and HIRABAYASHI, Hideyuki and 深浦, 壮一 and FUKAURA, Soichi and 八木, 忠之 and YAGI, Tadashi and 西村, 実 and NISHIMURA, Minoru and 山下, 浩 and YAMASHITA, Hiroshi}, journal = {九州沖縄農業研究センター報告, Bulletin of the NARO Kyushu Okinawa Agricultural Research Center}, month = {Mar}, note = {Benizomemochi is a new glutinous rice cultivar with red grains. It was developed at the National Agricultural Research Center for the Kyushu Okinawa Region and registered as Norin 395 by the Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries (MAFF) in 2003. This cultivar was selected from the progenies of the cross between the glutinous rice, Saikaimochi 197 (Himikomochi), and the red grain rice, Hakeiaka 124 (Beniroman). The characteristics of Benizomemochi are as follows. The maturity is about three days earlier than that of Himikomochi and is classified as moderate in the Kyushu region. Compared to the red grain rice, Tsukushiakamochi, the culm is shorter and the lodging resistance is higher. It has a true blast-resistant gene, Pita-2, and its field resistance to leaf blast and panicle blast is somewhat high. It belongs to the Kinmaze group, and its resistance to bacterial leaf blight is slightly weak. Although the grain yield is 10 to 20% less than Himikomochi, it is almost the same as Tsukushiakamochi under normal fertilizer conditions and higher under rich nitrogen fertilizer conditions.The grains look bright red. As for the eating quality (okowa), Benizomemochi is a beautiful color, and it has more taste than Himikomochi. The Proanthocyanidin, content (an antioxidant) is less than Beniroman and almost the same as Tsukushiakamochi. Judging from maturity, Benizomemochi can be grown in the plains of the Kyushu, Chugoku and Shikoku regions., 「紅染めもち」 (べにぞめもち) は, 晩生, 良食味糯の「西海糯197号 (ひみこもち)」を母, 晩生・赤米 (粳) の「は系赤124 (ベニロマン)」を父とした交配組合せから育成された赤糯品種であり, 2004年1月に水稲農林糯395号として命名登録された。出穂期は「ひみこもち」より約3日早く, 育成地では中生の晩に属する糯種である。稈長は中, 草型は偏穂数型, 止葉の直立程度はやや立で, 草姿熟色は良好である。耐倒伏性は「つくし赤もち」より優れ, 「ひみこもち」と同程度のやや強で倒伏しにくい。いもち病真性抵抗性遺伝子 Pita-2 を持つと推定され, 圃場抵抗性は葉いもち, 穂いもちともにやや強である。収量性は「ひみこもち」の約80~90%であるが, 「つくし赤もち」に比べ標肥栽培では同程度, 多肥栽培では優れる。玄米は赤褐色に着色し, 「つくし赤もち」に比べ粒色は均一に濃く発色する。おこわにすると桜色を呈して美しく, おこわとしての食味の総合評価は「ひみこもち」より優れる。玄米の抗酸化性物質 (プロアントシアニジン) 含量は「ベニロマン」より少なく, 「つくし赤もち」と同程度である。暖地の平坦地から中山間地および温暖地西部の平坦地に適応する。}, pages = {15--38}, title = {水稲新品種「紅染めもち」の育成}, volume = {46}, year = {2006}, yomi = {ミゾブチ, リツコ and オカモト, マサヒロ and カジ, リョウタ and タムラ, カツノリ and トミマツ, タカハル and ヒラバヤシ, ヒデユキ and フカウラ, ソウイチ and ヤギ, タダシ and ニシムラ, ミノル and ヤマシタ, ヒロシ} }