@article{oai:repository.naro.go.jp:00001985, author = {澤井, 祐典 and SAWAI, Yusuke and 沖, 智之 and OKI, Tomoyuki and 西場, 洋一 and NISHIBA, Yoichi and 奥野, 成倫 and OKUNO, Shigenori and 須田, 郁夫 and SUDA, Ikuo and 大和, 陽一 and YAMATO, Yoichi}, journal = {九州沖縄農業研究センター報告, Bulletin of the NARO Kyushu Okinawa Agricultural Research Center}, month = {Mar}, note = {Polyphenol contents and 1, 1- diphenyl -2- picrylhydrazyl (DPPH) radical scavenging activities of red- and green-leaf lettuce were measured. Total polyphenol contents and DPPH radical scavenging activities of red-leaf lettuce exceeded those of green-leaf lettuce. HPLC analysis indicated that the major polyphenol constituent of green-leaf lettuce was chicoric acid, and those of red-leaf lettuce was chicoric acid, chlorogenic acid, and quercetin -3- malonylglucoside. Polyphenol contents (gallic acid eq.) and DPPH radical scavenging activities of authentic samples of chicoric acid, chlorogenic acid, and rutin (quercetin -3- rutinoside), as a model compound of quercetin -3- malonylglucoside, were also investigated, and their activities on leaf lettuce were discussed. The major contributors to DPPH radical scavenging activity were found to be chicoric acid in green-leaf lettuce, and chicoric acid, quercetin -3- malonylglucoside, and chlorogenic acid in red-leaf lettuce., 緑色系と赤色系のリーフレタスについて, ポリフェノール含量, DPPH ラジカル消去活性を測定した。緑色系よりも赤色系のリーフレタスの方が総ポリフェノール含量, DPPH ラジカル消去活性ともに高かった。HPLC による分析結果は, 緑色系のリーフレタスに含まれる主要なポリフェノールはチコリ酸であり, 赤色系のリーフ レタスに含まれる主要なポリフェノールはチコリ酸, クロロゲン酸とケルセチン -3- マロニルグルコシドであることを示した。さらにチコリ酸, クロロゲン酸と, ケルセチン -3- マロニルグルコシドのモデル化合物であるルチン (ケルセチン -3- ルチノシド) の標品のポリフェノール含量 (Gallic acid eq.) と DPPH ラジカル消去活性 (Trolox eq.) を求め, リーフレタスにおける各成分の寄与度を考察した。その結果として, DPPH ラジカル消去活性に寄与する主要なポリフェノールは, 緑色系ではチコリ酸, 赤色系ではチコリ酸, ケルセチン -3- マロニルグルコシド, クロロゲン酸の3成分であることを明らかにした。}, pages = {23--34}, title = {リーフレタスの DPPH ラジカル消去成分}, volume = {61}, year = {2014}, yomi = {サワイ, ユウスケ and オキ, トモユキ and ニシバ, ヨウイチ and オクノ, シゲノリ and スダ, イクオ and ヤマト, ヨウイチ} }