@article{oai:repository.naro.go.jp:00001512, author = {老田, 茂 and OITA, Shigeru}, journal = {近畿中国四国農業研究センター研究報告, BULLETIN of THE NATIONAL AGRICULTURAL RESEARCH CENTER for WESTERN REGION}, month = {Mar}, note = {The minimal inhibitory concentration of α-purothionin and the minimal bactericidal concentration (MBC) of disodium ethylenediaminetetraacetate (Na_2EDTA) for Salmonella typhimurium were 30 μg/ml and 20 mM, respectively. The MBC of Na_2EDTA was lowered to 1 mM by the mixed treatment with 2 μg/ml α-purothionin. The synergistic bactericidal effect was also shown in Salmonella enteritidis, Escherichia coli, and Vibrio parahaemolyticus. α-Purothionin was affinitive to the lipopolysaccharides of E. coli and S. typhimurium and E. coli lipid A., サルモネラ菌 (Salmonella typhimurium) に対する小麦α-チオニン (α-purothionin) の最少阻害濃度とエチレンジアミン4酢酸2ナトリウム塩 (Na_2EDTA) の最少殺菌濃度はそれぞれ30μg/mlと20mMであった. 2μg/mlの小麦α-チオニンと混合処理することにより,Na_2EDTAの最少殺菌濃度は1mMに低下した. この相乗殺菌効果は他のサルモネラ菌 (Salmonella enteritidis) や大腸菌、腸炎ビブリオ菌に対しても認められた. 小麦α-チオニンは,大腸菌やサルモネラ菌由来リポ多糖や大腸菌由来リピドAとの親和性が認められた.}, pages = {59--66}, title = {グラム陰性食中毒細菌に対する小麦α-チオニンとキレート剤の相乗殺菌効果}, volume = {2}, year = {2003}, yomi = {オイタ, シゲル} }