@article{oai:repository.naro.go.jp:00001476, author = {山溝, 千尋 and ODA-YAMAMIZO, Chihiro and 小田(山溝), 千尋 and 平島, 真澄 and HIRASHIMA, Masumi and 岸本, 早苗 and KISHIMOTO, Sanae and 大宮, あけみ and OHMIYA, Akemi}, journal = {花き研究所研究報告, Bulletin of the National Institute of Floricultural Science}, month = {Dec}, note = {The carotenoid composition in the yellow petals of Primula×polyantha and P. helodoxa, and in the pale green petals of P.×polyantha was analyzed by high-performance liquid chromatography. The major carotenoids detected in the yellow petals were (9Z)-violaxanthin, (all-E)-violaxanthin, lutein, and antheraxanthin. The carotenoid composition in the pale green petals was completely different from that in the yellow petals ; the former accumulated predominantly lutein and β-carotene. Carotenoids in the yellow petals were present in the esterified form, while those in the pale green petals were in the free form., サクラソウ属植物のプリムラ・ポリアンサ(Primula × polyantha)および黄花クリンソウ(P. helodoxa)の花弁のカロテノイド組成を HPLC により解析した. プリムラ・ポリアンサの黄花品種と黄花クリンソウの花弁は, (9Z)-violaxanthin, (all-E)-violaxanthin, lutein および antheraxanthin を主成分とする花弁特有のカロテノイド組成を示した. また, カロテノイドの多くはエステル化された状態で蓄積していた. 一方, プリムラ・ポリアンサの黄緑花品種の花弁は, 葉と同様のカロテノイド組成および存在形態を示した. すなわち, lutein と β-carotene を主成分とし, その多くはエステル化されていない遊離の状態で存在していた.}, pages = {67--72}, title = {サクラソウ属植物の黄色および黄緑色花弁におけるカロテノイド組成の比較}, volume = {11}, year = {2011}, yomi = {ヤマミゾ, チヒロ and オダ(ヤマミゾ), チヒロ and ヒラシマ, マスミ and キシモト, サナエ and オオミヤ, アケミ} }