@article{oai:repository.naro.go.jp:00001457, author = {市村, 一雄 and ICHIMURA, Kazuo and 清水, 弘子 and YUMOTO, Hiroko and 湯本, 弘子}, journal = {花き研究所研究報告, Bulletin of the National Institute of Floricultural Science}, month = {Dec}, note = {We investigated the effects of treatment with sucrose plus CMI/MI (an isothiazolinonic germicide) in combination with aluminum sulfate (CMI/MI-AS) and abscisic acid (ABA) before and during simulated transport on the vase life of cut 'Rote Rose' rose flowers. First, cut roses were held in solution containing 1% to 3% sucrose plus CMI/MI-AS at 10℃ for 72 h. The flowers were then transferred to distilled water (DW) and held at 23℃. Sucrose at 2% and 3% plus CMI/MI-AS significantly extended the vase life, although the effect was small. Next, flowers were held in solution containing 2% or 4% sucrose plus CMI/MI-AS, with or without ABA, at 10℃ for 24 h to simulate storage, then at 15℃ for 48 h to simulate transport. They were then transferred to DW and held at 23℃. The vase life was extended to as much as 4.5 times compared with treatment with DW. ABA did not significantly extend vase life, but did increase fresh weight (FW). Sucrose uptake was greater at 15℃ than at 10℃ when the sucrose concentration was 2%. The difference in the extension of vase life between the two experiments is apparently due to the amount of sucrose taken up., 出荷前およびバケット輸送中のスクロース、イソチアゾリン系抗菌剤(CMI/MI)、硫酸アルミニウム(AS)および ABA を組み合わせた薬剤処理がバラ切り花の品質保持期間延長にどの程度効果があるか調べた。 1~3%のスクロースとイソチアゾリン系抗菌剤および硫酸アルミニウム(CMI/MI-AS)を組み合わせた処方を10℃で72時間処理した後、蒸留水に移し、23℃で保持した。その結果、2%および3%スクロース処理により品質保持期間を有意に延長したが、その効果は大きくなかった。そこで、2および4%スクロースと CMI/MI-AS に ABA で組み合わせた薬剤処方を10℃で24時間、さらに15℃で48時間処理した後、蒸留水に移し、23℃で保持した。スクロース濃度2%および4%としたとき、品質保持期間を蒸留水処理区のそれぞれ約3.5倍および4.5倍に延長した。スクロースと CMI/MI-AS に ABA を組み合わせることにより品質保持期間は有意には延長しなかった。スクロース濃度が2%の場合、処理中に吸収したスクロース量は15℃で処理したほうが10℃での処理よりも多かった。このスクロース吸収量の違いが品質保持効果の差を生じさせたと考えられた。}, pages = {17--27}, title = {出荷前およびバケット輸送中のスクロース処理によるバラ切り花の品質保持期間延長}, volume = {7}, year = {2007}, yomi = {イチムラ, カズオ and シミズ, ヒロコ and ユモト, ヒロコ and SHIMIZU, Hiroko} }