@article{oai:repository.naro.go.jp:00001452, author = {市村, 一雄 and ICHIMURA, Kazuo and 田口, 誠 and TAGUCHI, Makoto}, journal = {花き研究所研究報告, Bulletin of the National Institute of Floricultural Science}, month = {Mar}, note = {In a previous study, a formulation composed of glucose, isothiazolinonic germicide, citric acid, and aluminum sulphate (GLCA) extended the vase life of cut rose flowers. In the present study, we investigated the effect of GLCA on the vase life of cut 'Rote Rose' rose flowers under various conditions. Application of GLCA markedly extended the vase life of flowers held at a high temperature (30℃). GLCA treatment also extended the vase life of flowers harvested earlier than the usual harvesting stage. To examine whether GLCA extended vase life under more typical conditions, we stored cut rose flowers at 10℃ overnight, then maintained them at 8℃ for 3 days. We then held them at 28℃ and began treatment with GLCA. The vase life of these flowers was markedly extended by GLCA treatment. When cut rose flowers were pre-treated with GLCA for 4 days as a preservative for growers, vase life was not significantly extended, but this treatment increased flower diameter and inhibited the problem of bent neck., 前報でグルコース, イソチアゾリン系抗菌剤, クエン酸および硫酸アルミニウムから構成される処方(GLCA)はバラ切り花の品質保持期間延長に効果があることを見出した. そこで, GLCA が多様な条件下でバラ 'ローテローゼ' 切り花の品質保持期間延長にどの程度効果があるか調べた. バラ切り花を30℃の高温条件下で保持した場合も, GLCA 処理により品質保持期間は著しく延長した. バラ切り花を通常よりも早期に収穫した場合も, GLCA 処理により品質保持期間は延長した. GLCA が実際の流通段階を想定した条件下で品質保持期間延長に効果があるか明らかにするため, 10℃で1日間保存した切り花をさらに8℃で3日間保管した後, 28℃に移し GLCA 処理を開始した. その結果, GLCA 処理により品質保持期間は延長した. 生産者段階での GLCA 処理がどの程度品質保持効果があるか明らかにするため, GLCA の4日間前処理が品質保持に及ぼす影響を調べた. GLCA 前処理は品質保持期間を有意には延長しなかったが, ベントネックの発生を抑制し, 開花径を増大した.}, pages = {55--64}, title = {グルコース, イソチアゾリン系抗菌剤, クエン酸および硫酸アルミニウムから構成される処方(GLCA)は多様な条件下でバラ 'ローテローゼ' 切り花の品質保持期間を延長する}, volume = {5}, year = {2006}, yomi = {イチムラ, カズオ and タグチ, マコト} }