@article{oai:repository.naro.go.jp:00001323, author = {菊池, 彰夫 and KIKUCHI, Akio and 島村, 聡 and SHIMAMURA, Satoshi and 加藤, 信 and KATO, Shin and 平田, 香里 and HIRATA, Kaori and 河野, 雄飛 and KONO, Yuhi and 湯本, 節三 and YUMOTO, Setsuzo and TAKADA, Yoshitake and 高田, 吉丈}, journal = {東北農業研究センター研究報告, Bulletin of TOHOKU Agricultural Research Center}, month = {Mar}, note = {A new soybean [Glycine max (L.) Merr.] cultivar called "Hatamusume" was developed at the NARO Tohoku Agricultural Research Center in 2014. This cultivar was selected from a cross between "Tohoku 156" and "Fukuibuki" with the goal of developing a cultivar of medium seed size and good quality with resistance to both soybean mosaic virus (SMV) and soybean cyst nematode (SCN). "Hatamusume" is classified into group IV based on the date of maturity at Kariwano, Akita (latitude 39°32' N, longitude 140°22' E). It has purple flowers, gray pubescence and brown pods at maturity. It has a medium stem height with determinate growth habit. It is resistant to both SMV strains, A, B, C and D, and SCN race 3. The seeds of "Hatamusume" are medium-sized, with an only slightly wrinkled seed appearance and yellowish white seed coats with yellow hila. "Hatamusume" is suitable for tofu and natto processing". Hatamusume" shows high productivity and adaptability in the mid-range and southern areas of Tohoku district., 「はたむすめ」は、農研機構東北農業研究センターにおいて、東北地域に適した耐病虫性で高品質な中粒の優良品種の育成を目標に、「東北156号」と「ふくいぶき」との人工交配から選抜・固定を図り、2014年に育成された。「はたむすめ」の花色、毛じ色及び熟莢色は、各々、紫、白及び褐である。主茎長は中程度で、伸育型は有限である。ダイズモザイクウイルスのA、B、C及びD系統、及び、ダイズシストセンチュウ・レース3に対して抵抗性である。子実は、しわ粒の発生が少なく、種皮色及び臍色が、各々、黄白及び黄の中粒種である。収量が多く、豆腐や納豆加工に適している。東北地域における成熟期が "中生の晩" であることから、栽培適地は東北地域中南部等である。}, pages = {21--35}, title = {病虫害抵抗性で収量が多い中粒のダイズ新品種「はたむすめ」の育成}, volume = {118}, year = {2016}, yomi = {キクチ, アキオ and シマムラ, サトシ and カトウ, シン and ヒラタ, カオリ and コウノ, ユウヒ and ユモト, セツゾウ and タカダ, ヨシタケ} }