@article{oai:repository.naro.go.jp:00001312, author = {福嶌, 陽 and FUKUSHIMA, Akira and 太田, 久稔 and OHTA, Hisatoshi and 梶, 亮太 and KAJI, Ryota and 津田, 直人 and TSUDA, Naoto and 中込, 弘二 and NAKAGOMI, Koji and 山口, 誠之 and YAMAGUCHI, Masayuki and 片岡, 知守 and KATAOKA, Tomomori and 遠藤, 貴司 and ENDO, Takashi}, journal = {東北農業研究センター研究報告, Bulletin of TOHOKU Agricultural Research Center}, month = {Mar}, note = {"Bekogenki" is a new rice cultivar for whole crop silage (WCS) bred at the NARO Tohoku Agricultural Research Center in 2014. "Bekogenki" was selected from the progenies of a cross between the "Ukei-shi864" and "Aokei-shi161 (Ushiyutaka)" rice lines. "Bekogenki", which is classified as a rather early -heading group in the middle of the Tohoku region, could be harvested in the yellow ripe stage in early September before the harvesting of food rice. "Bekogenki" has a little, short and very thick culm, a very long flag leaf and a small number of panicles per area. Its resistance to leaf blast and panicle blast remain unknown, but it is believed to have the true resistance genes to blast, Pia and Pib. Its cold tolerance at the booting stage is a little weak. Its preharvest sprouting tolerance is a little low. The brown rice yield of "Bekogenki" does not differ from that of the WCS rice cultivar "Bekogonomi". The brown rice can be easily discriminated from brown rice for food due to its larger grain size and worse appearance quality. "Bekogenki" produced a larger whole crop yield and total digestible nutrient (TDN) yield at the yellow ripe stage than "Bekogonomi" in high fertilization/direct seeding cultivation at the NARO Tohoku Agricultural Research Center. "Bekogenki" indicated a stable and high whole crop yield and received a good evaluation as silage in a field test in the Hiraga area of Akita Prefecture. "Bekogenki" is expected to spread in the Hiraga area and the rest of the Tohoku region., 「べこげんき」は、飼料用イネ系統「羽系飼864」に稲発酵粗飼料用イネ系統「青系飼161号 (うしゆたか)」を交雑した雑種後代から育成された水稲粳品種である。育成地の移植栽培における出穂期は「べこごのみ」よりやや遅く、「ふくひびき」より早い "かなり早" に属する。黄熟期は9月上旬で、食用品種の収穫が始まる9月下旬の前に黄熟期収穫が可能である。稈長は "やや短" で、稈は極めて太く、止葉が極めて長く、穂数は少ない。耐倒伏性は "かなり強" であり、多肥直播栽培においても倒伏はほとんど認められない。いもち病真性抵抗性遺伝子Pia、Pibを持つと推定され、いもち病圃場抵抗性は "不明" である。障害型耐冷性は "やや弱"、穂発芽性は "やや易" である。育成地の多肥移植栽培においては、粗玄米重は「べこごのみ」と同程度である。玄米は、やや大きく、外観品質が劣るので、食用品種と識別可能である。育成地の多肥直播栽培において、「べこげんき」の黄熟期の全乾物重およびTDN収量は、「べこごのみ」より大きい。普及予定地の秋田県平鹿地域の直播栽培において、「べこげんき」は黄熟期全乾物重が安定して大きく、サイレージ品質も良好である。本品種は、東北地域における稲発酵粗飼料向けとしての利用が期待できる。}, pages = {1--13}, title = {東北地域の稲発酵粗飼料の生産に適した水稲品種「べこげんき」の育成}, volume = {117}, year = {2015}, yomi = {フクシマ, アキラ and オオタ, ヒサトシ and カジ, リョウタ and ツダ, ナオト and ナカゴミ, コウジ and ヤマグチ, マサユキ and カタオカ, トモモリ and エンドウ, タカシ} }