@article{oai:repository.naro.go.jp:00001294, author = {梶, 亮太 and KAJI, Ryota and 太田, 久稔 and OHTA, Hisatoshi and 福嶌, 陽 and FUKUSHIMA, Akira and 山口, 誠之 and YAMAGUCHI, Masayuki and 片岡, 知守 and KATAOKA, Tomomori and 中込, 弘二 and NAKAGOMI, Koji and 滝田, 正 and TAKITA, Tadashi and YOKOGAMI, Narifumi and 横上, 晴郁 and 遠藤, 貴司 and ENDO, Takashi and 加藤, 浩 and KATO, Hiroshi and 市場, 茂夫 and ICHIBA, Shigeo and 辻内, 啓次郎 and TSUJIUCHI, Keijiro}, journal = {東北農業研究センター研究報告, Bulletin of TOHOKU Agricultural Research Center}, month = {Mar}, note = {A new rice variety, "Kinnnomegumi", was developed in 2011 by a cooperative breeding program between Tohoku Agricultural Research Center and TOYO RICE Co., Ltd. "Kinnomegumi" belongs to the moderate maturity group in the Tohoku region. Its plant type is classified according to panicle weight. The culm length is similar to that of "Hitomebore", and the lodging tolerance is "strong". "Kinnomegumi" is estimated to have true resistance genes to blast, Pia and Pii. The leaf and panicle field resistance to blast are classified as "strong". "Kinnomegumi" also has a true resistance gene to bacterial blight, Xa1, and its field resistance to bacterial blight is "strong". Its cool-weather tolerance during the reproductive stage is "high". The grain yield of "Kinnomegumi" is almost the same as that of "Hitomebore". The grain appearance is slightly lower than that of "Hitomebore", and the eating quality is superior to and similar to that of "Hitomebore". The ratio of grains with scutellum after rice polishing of "Kinnomegumi" is higher than that of "Hitomebore". "Kinnomegumi" is available as an ingredient of "Kinmemai", the milled rice product with scutellum and high nutritional value. "Kinnomegumi" is considered to be adaptable to the Tohoku region and semi-mountainous area of the warm regions of Japan., 「きんのめぐみ」は、「おきにいり」を母とし、「あそみのり」を父とした雑種第一代を母に、「おきにいり」を父として戻し交配した組合せに由来する。東北農業研究センターとトーヨーライス株式会社との共同育成による品種で、2011年に品種登録出願された。育成地における出穂期、成熟期は「ひとめぼれ」に比べて1~2日早く、寒冷地中部では "中生の中" に属する。「ひとめぼれ」と比較して、稈長は同程度、穂長は同程度で穂数はやや少ない。草型は "穂重型" である。いもち病真性抵抗性遺伝子型は "Pia、Pii" と推定され、葉いもち圃場抵抗性、穂いもち圃場抵抗性ともに "強" である。白葉枯病真性抵抗性遺伝子Xa1を有し、白葉枯病圃場抵抗性は "強" である。障害型耐冷性は "強" である。耐倒伏性は "強" である。穂発芽性は "やや易" である。収量性は「ひとめぼれ」並である。玄米品質は「ひとめぼれ」よりやや劣る。食味は「ひとめぼれ」並の良食味である。搗精時の胚盤残存率は「ひとめぼれ」よりも高い。 本品種は胚盤が残るように精米をした商品「金芽米(きんめまい)」の原料米として利用できる。栽培適地は寒冷地中南部および温暖地中山間部である。}, pages = {1--10}, title = {精米時に胚盤が残りやすく栽培特性が優れる良食味水稲品種「きんのめぐみ」の育成}, volume = {115}, year = {2013}, yomi = {カジ, リョウタ and オオタ, ヒサトシ and フクシマ, アキラ and ヤマグチ, マサユキ and カタオカ, トモモリ and ナカゴミ, コウジ and タキタ, タダシ and ヨコガミ, ナリフミ and エンドウ, タカシ and カトウ, ヒロシ and イチバ, シゲオ and ツジウチ, ケイジロウ} }