@article{oai:repository.naro.go.jp:00001251, author = {吉永, 悟志 and YOSHINAGA, Satoshi and 白土, 宏之 and SHIRATSUCHI, Hiroyuki and 長田, 健二 and NAGATA, Kenji and 福田, あかり and FUKUDA, Akari and 中林, 光文 and NAKABAYASHI, Mitsufumi and 横山, 裕正 and YOKOYAMA, Hiromasa and 木村, 利行 and KIMURA, Toshiyuki and 日影, 勝幸 and HIKAGE, Katsuyuki and 小田中, 温美 and ODANAKA, Atsumi and 浅野, 真澄 and ASANO, Masumi and 三上, 雄史 and MIKAMI, Yushi and 島津, 裕雄 and SHIMAZU, Hiro and 木川, 裕美 and KIKAWA, Hiromi and 三浦, 恒子 and MIURA, Chikako and 若松, 一幸 and WAKAMATSU, Kazuyuki and 山川, 淳 and YAMAKAWA, Atsushi and 井上, 由紀 and INOUE, Yuki and 浅野目, 謙之 and ASANOME, Noriyuki and 中山, 芳明 and NAKAYAMA, Yoshiaki and 島宗, 知行 and SHIMAMUNE, Tomoyuki and 鈴木, 幸夫 and SUZUKI, Yukio and 木田, 義信 and KIDA, Yoshinobu and 佐々木, 園子 and SASAKI, Sonoko}, journal = {東北農業研究センター研究報告, Bulletin of TOHOKU Agricultural Research Center}, month = {Mar}, note = {The characteristics of yield and grain quality of direct-seeded rice in Tohoku region was investigated under "a cooperative experiment for analysis of grain filling properties in direct-seeded rice". The experiment was carried out at the prefectural agricultural experiment stations in the Tohoku district and at the National Agricultural Research Center for Tohoku region, in order to clarify the constraints for stabilization of yield and grain quality in the direct-seeding cultivation from 2004 to 2006. The yield of direct-seeded rice decreased about 10% due to decrease in the total number of spikelets, compared to that of transplanted rice, although grain filling rate did not decrease and weight of 1000 grains increased in direct-seeded rice. In case of the decrease in the total number of spikelets derived from lower number of spikelets per panicle in direct-seeded rice, the lower percentage of spikelets at 2nd rachis branch on the panicle, which is favorable for stabilization of the grain quality, was shown. And it is suggested that the direct-seeding cultivation is effective for the higher percentage of perfect grains because of the lower temperature at ripening period due to the delay of heading time. Furthermore, although the amylose content of grains in direct-seeded rice increased, the difference with that in transplanted rice was smaller than that affect on the taste quality. Hereafter, it is important to improve the cultivation method on the basis of knowledge in the experiment., 東北地域における水稲直播栽培の収量・品質の安定化に資するため、東北6県の農業試験研究機関および東北農業研究センターでは、2004~2006年に「水稲直播栽培における登熟向上要因の解明」に関する連絡試験を実施し、直播水稲の登熟関連特性や収量・品質関連形質を調査して移植水稲との特性比較を行った。各地の試験において、直播栽培では移植栽培と比較して籾数が減少し、平均で10%程度の収量性の低下が認められたが、登熟歩合の低下は認められず、千粒重は増大する傾向が確認された。籾数の減少は穂数あるいは1穂籾数の減少によるが、1穂籾数の減少が顕著であった調査地においては、2次枝梗着生籾の割合が減少することで登熟や玄米品質の安定化に有利になることが示唆された。一方、直播栽培による出穂期の遅れにともなう登熟気温の低下により、一部地域では高温登熟の回避による整粒歩合の向上が確認された。また、直播栽培において白米アミロース含有率が増加したものの、その程度は小さく、食味への影響は小さいことが示唆された。今後は、これらの知見をもとに、直播栽培の収量および品質安定化のための栽培法の確立につなげる必要がある。}, pages = {41--82}, title = {東北地域における直播水稲の登熟特性と収量・品質関連形質}, volume = {109}, year = {2008}, yomi = {ヨシナガ, サトシ and シラツチ, ヒロユキ and ナガタ, ケンジ and フクダ, アカリ and ナカバヤシ, ミツフミ and ヨコヤマ, ヒロマサ and キムラ, トシユキ and ヒカゲ, カツユキ and オダナカ, アツミ and アサノ, マスミ and ミカミ, ユウシ and シマズ, ヒロオ and キカワ, ヒロミ and ミウラ, チカコ and ワカマツ, カズユキ and ヤマカワ, アツシ and イノウエ, ユキ and アサノメ, ノリユキ and ナカヤマ, ヨシアキ and シマムネ, トモユキ and スズキ, ユキオ and キダ, ヨシノブ and ササキ, ソノコ} }