@article{oai:repository.naro.go.jp:00001236, author = {加藤, 信 and KATO, Shin and 湯本, 節三 and YUMOTO, Setsuzo and TAKADA, Yoshitake and 高田, 吉丈 and 河野, 雄飛 and KONO, Yuhi and 島田, 信二 and SHIMADA, Shinji and 境, 哲文 and SAKAI, Tetsufumi and 島田, 尚典 and SHIMADA, Hisanori and 髙橋, 浩司 and TAKAHASHI, Koji and 足立, 大山 and ADACHI, Taizan and 田渕, 公清 and TABUCHI, Kohsei and 菊池, 彰夫 and KIKUCHI, Akio}, journal = {東北農業研究センター研究報告, Bulletin of TOHOKU Agricultural Research Center}, month = {Mar}, note = {A new soybean [Glycine max (L.) Merr.] cultivar "Kinusayaka" was developed by the National Agricultural Research Center for the Tohoku Region (NARCT). Released in 2005, its most noteworthy features are the deletions of three lipoxygenase isozymes and Group A acetyl saponin in the seeds. "Kinusayaka" was registered as "Soybean Norin 130" by the Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries, Japan, and adopted as a recommended variety by Miyagi Prefecture. "Kinusayaka" was derived from the cross "Karikei508" x "Karikou0459F_1" made in 1993. "Karikei508" is a breeding line with three lipoxygenase isozymes deletion. "Karikou0459F_1" was derived from the cross "A-b(F)-A0" x "Suzuyutaka". "A-b(F)-A0" lacks Group A acetyl saponin. "Kinusayaka" has a determinate growth habit, white flowers, gray pubescence, brown pods, and yellow seeds with a yellow hilum. It averaged a 23rd October maturation date, 79cm plant height, a 309kg/10a seed yield, 23.5g 100-seed weight, 40.9% protein content, and 19.8% oil content at the Kariwano Branch (39°N Lat.), NARCT. "Kinusayaka" has resistance to soybean mosaic virus, but not to soybean cyst nematode. "Kinusayaka" lacks three lipoxygenase isozymes and Group A acetyl saponin. "Kinusayaka" is highly suitable for processing soy milk and tofu, and those made from it have a less beany and astringent flavor., 「きぬさやか」は1993年に東北農業試験場作物開発部成分育種法研究室 (現 東北農業研究センター大豆育種研究東北サブチーム) において、大豆特有の青臭みやえぐ味等の不快味を低減することを目標に、青臭みの原因となるリポキシゲナーゼ (L-1、L-2、L-3) を全て欠失した「刈系508号」を母、強い不快味を呈するグループAアセチルサポニンを欠失したA-b(F)-A0とスズユタカのF_1 (「刈交0459F_1」) を父として人工交配を行い、以後、選抜・固定を図り、育成した品種である。 「きぬさやか」は成熟期が晩で、主茎長は中である。倒伏抵抗性は強で、ダイズモザイクウイルス抵抗性は強、ダイズシストセンチュウ抵抗性は弱である。花色は白で、他品種との識別性が高い。子実は中粒で臍色は黄、種皮色は黄白、粗蛋白含有率は中である。豆腐や豆乳の加工適性が良好であり、また子実中の全リポキシゲナーゼと胚軸に含まれるグループAアセチルサポニンを欠失しているため、本品種より製造された豆乳や豆腐は青臭みやえぐ味が少ない。 2005年に「きぬさやか」 (だいず農林130号) として命名登録され、2006年に宮城県の奨励品種に採用された。栽培適地は東北南部である。}, pages = {29--42}, title = {リポキシゲナーゼとグループAアセチルサポニンを欠失した大豆新品種「きぬさやか」の育成}, volume = {107}, year = {2007}, yomi = {カトウ, シン and ユモト, セツゾウ and タカダ, ヨシタケ and コウノ, ユウヒ and シマダ, シンジ and サカイ, テツフミ and シマダ, ヒサノリ and タカハシ, コウジ and アダチ, タイザン and タブチ, コウセイ and キクチ, アキオ} }