@article{oai:repository.naro.go.jp:00000123, author = {小田, 俊介 and ODA, Syunsuke and 乙部(桐淵), 千雅子 and KIRIBUCHI-OTOBE, Chikako and 関, 昌子 and SEKI, Masako and KOJIMA, Hisayo and 小島, 久代 and 松中, 仁 and MATSUNAKA, Hitoshi and 藤田, 雅也 and FUJITA, Masaya and YOSHIOKA, Toji and 吉岡, 藤治 and 柳沢, 貴司 and YANAGISAWA, Takashi and 栁澤, 貴司 and 吉田, 久 and YOSHIDA, Hisashi}, issue = {1}, journal = {農研機構研究報告 次世代作物開発研究センター, Bulletin of the NARO, Crop Science}, month = {Jul}, note = {“Fukuakari” was registered as a new wheat cultivar in 2010. It was bred by the bulk method at the NARO Institute of Crop Science, Tsukuba, Ibaraki, Japan, from a cross made in 1998 between “Tanikei RA4215” and “Kanto 119”. “Fukuakari” is an awned, brown-glumed, soft wheat cultivar with red seeds. The degree of its winter habit is I–II( spring type). Compared with “Norin 61”, the leading cultivar in central and southwestern Japan, “Fukuakari” has shorter culm length and superior lodging resistance. “Fukuakari” matures 4 days earlier and its yield is higher than that of “Norin 61”. “Fukuakari” is resistant to wheat yellow mosaic virus and powdery mildew but susceptible to scab. “Fukuakari” shows good noodle texture because its amylose content is lower than that of “Norin 61”. Fukushima prefecture designated “Fukuakari” as a recommended cultivar in 2011, because its pre-harvest sprouting resistance is good with "difficuly" and it has early maturity., 「ふくあかり」は、1997 年度に早生・良質を育種目標として、「谷系RA4215」を母、「関東119 号」(後の「あやひかり」)を父として人工交配を行い、世代促進栽培を用いた集団 育種法により選抜・固定を図って育成した品種である。育成地では「農林61 号」と比較して次のような特徴を示す。 1)播性程度はI - II で、出穂期、成熟期とも4 日早い。 2)褐ぷで稈長は短く、穂長はやや長い。穂数は少なく、耐倒伏性は優れる。 3)収量性は高く、容積重は同程度で、千粒重はやや小さい。 4)縞萎縮病とうどんこ病にはやや強く、赤かび病にはやや弱い。 5)ゆで麺の色は同程度だが、アミロース含量はやや低く、ゆで麺の粘弾性が優れ、合計点は優る。 栽培適地は南東北及び関東以西の平坦地である。福島県において早生で穂発芽性が難であることが評価され、2011 年に奨励品種に採用された。}, pages = {15--32}, title = {早生で穂発芽に強い日本めん用小麦新品種 「ふくあかり」 の育成}, year = {2017}, yomi = {オダ, シュンスケ and オトベ(キリブチ), チカコ and セキ, マサコ and コジマ, ヒサヨ and マツナカ, ヒトシ and フジタ, マサヤ and ヨシオカ, トウジ and ヤナギサワ, タカシ and ヨシダ, ヒサシ} }