@article{oai:repository.naro.go.jp:00001223, author = {湯本, 節三 and YUMOTO, Setsuzo and 島田, 信二 and SHIMADA, Shinji and TAKADA, Yoshitake and 高田, 吉丈 and 境, 哲文 and SAKAI, Tetsufumi and 河野, 雄飛 and KONO, Yuhi and 島田, 尚典 and SHIMADA, Hisanori and 髙橋, 浩司 and TAKAHASHI, Koji and 足立, 大山 and ADACHI, Taizan and 田渕, 公清 and TABUCHI, Kohsei and 菊池, 彰夫 and KIKUCHI, Akio and 村田, 吉平 and MURATA, Kippei and 酒井, 真次 and SAKAI, Shinji and 喜多村, 啓介 and KITAMURA, Keisuke and 石本, 政男 and ISHIMOTO, Masao and 異儀田, 和典 and IGITA, Kazunori and 中澤, 芳則 and NAKAZAWA, Yoshinori and 羽鹿, 牧太 and HAJIKA, Makita}, journal = {東北農業研究センター研究報告, BULLETIN OF THE NATIONAL AGRICULTURAL RESEARCH CENTER FOR TOHOKU REGION}, month = {Mar}, note = {A new soybean [Glycine max (L.) Merr.] cultivar "Suzusayaka" was developed by the National Agricultural Research Center for the Tohoku Region (NARCT). Released in 2003, its most noteworthy feature is the deletion of three lipoxygenase isozymes (L-1, L-2, L-3). "Suzusayaka" was registered as "Soybean Norin 125" by the Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries, Japan, and adopted as a recommended variety by Akita Prefeture. "Suzusayaka" was derived from the cross "Suzuyutaka" x "Kyuko355F_2 (γ) -M_4" made in 1990. "Suzuyutaka" is one of the leading cultivars in Tohoku district, and has resistance to soybean mosaic virus (SMV) and soybean cyst nematode (SCN). "Kyuko355F_2 (γ) -M4" is a breeding line with three lipoxygenase isozyme deletions. "Suzusayaka" has a determinate growth habit, purple flowers, gray pubescence, brown pods and yellow seeds with a yellow hilum. Its averaged 13th October in maturing date, 78 ㎝ in plant height, 272 ㎏/10a in seed yield, 24.5g in 100-seed weight, 39.4% in protein content, and 21.1% in oil content at Kariwano Branch (39° N Lat.), NARCT. "Suzusayaka" has resistance to SMV and SCN, and has three lipoxygenase isozymes deletions. The processing suitability of "Suzusayaka" for soy milk and tofu is high; products made from it have a less prominent "bean" flavor., 「すずさやか」は, 東北地域に適した子実中の全リポキシゲナーゼ (L-1, L-2, L-3) が欠失した品種の育成を目標に, ダイズモザイクウイルスとダイズシストセンチュウに抵抗性で安定多収・良質の「スズユタカ」を母に, 全リポキシゲナーゼ欠失系統「九交355F_2 (γ) -M4」を父として1990 年に人工交配を行い, 以後, 選抜・固定を図り, 育成した品種である。 成熟期は "中生の晩" で, 主茎長は "中" である。倒伏抵抗性は "中" で, ダイズモザイクウイルスとダイズシストセンチュウ抵抗性はともに "強" である。子実は中粒で臍色は "黄", 種皮色は "黄白", 粗蛋白含有率は "中" である。これらの形態的, 生態的特性はいずれも「スズユタカ」と同じで, 収量および外観品質も「スズユタカ」と同等である。全リポキシゲナーゼが欠失し, 豆乳や豆腐の加工適性は良好で, 本品種より製造された豆乳や豆腐は青臭みが少ない。 2003 年に「すずさやか」 (だいず農林125 号) として命名登録され, 2004 年に秋田県の奨励品種 (認定品種) に採用された。栽培適地は東北中南部である。}, pages = {35--48}, title = {東北地域向きリポキシゲナーゼ欠失ダイズ新品種「すずさやか」の育成}, volume = {105}, year = {2006}, yomi = {ユモト, セツゾウ and シマダ, シンジ and タカダ, ヨシタケ and サカイ, テツフミ and コウノ, ユウヒ and シマダ, ヒサノリ and タカハシ, コウジ and アダチ, タイザン and タブチ, コウセイ and キクチ, アキオ and ムラタ, キッペイ and サカイ, シンジ and キタムラ, ケイスケ and イシモト, マサオ and イギタ, カズノリ and ナカザワ, ヨシノリ and ハジカ, マキタ} }