@article{oai:repository.naro.go.jp:00001204, author = {TAKADA, Yoshitake and 高田, 吉丈 and 島田, 信二 and SHIMADA, Shinji and 境, 哲文 and SAKAI, Tetsufumi and 河野, 雄飛 and KONO, Yuhi and 島田, 尚典 and SHIMADA, Hisanori and 髙橋, 浩司 and TAKAHASHI, Koji and 足立, 大山 and ADACHI, Taizan and 田渕, 公清 and TABUCHI, Kohsei and 菊池, 彰夫 and KIKUCHI, Akio and 湯本, 節三 and YUMOTO, Setsuzo and 村田, 吉平 and MURATA, Kippei and 酒井, 真次 and SAKAI, Shinji}, journal = {東北農業研究センター研究報告, BULLETIN OF THE NATIONAL AGRICULTURAL RESEARCH CENTER FOR TOHOKU REGION}, month = {Mar}, note = {A new soybean [Glycine max (L.) Merr.] cultivar "Aomarukun", registered as "Soybean Norin 123" in 2002, was developed at the National Agricultural Research Center of the Tohoku Region. In order to develop a cultivar with a green cotyledon, early maturity, and high compatibility for mechanical management, plants were selected from a cross between a green-cotyledon indigenous Korean variety "Aka ao D165" and "Tachiyutaka". The date of maturity of "Aomarukun" is earlier than that of "Suzukari" at Nishisenboku, Akita (Latitude 39° 32' N, Longitude 140° 22' E). The cultivar was classified into group III based on the date of maturity. "Aomarukun" has purple flowers, gray pubescence, broad leaflets, and brown pods at maturity. It has a medium stem (ca. 65-85 ㎝), and shows a determinate growth type and high lodging resistance. Green cotyledon, pale green seed coat and green hila are the characteristics of seeds of "Aomarukun". "Aomarukun" is suitable for pale green Tofu production. It is highly compatible with the central part of Tohoku district. "Aomarukun" was released as a new recommended cultivar from Iwate prefecture in 2002., 「青丸くん」は, 東北農業試験場作物開発部成分育種法研究室 (刈和野試験地) において, 機械化適性に優れた青豆品種の育成を目標に, 子葉が緑色の「赤青D 165」を母に, 倒伏抵抗性強の「タチユタカ」を父として1990 年に人工交配を行い, 以後, 選抜・固定を図り, 育成した子実用青豆品種である。本品種は2002 年に岩手県の奨励品種に採用された。本品種の成熟期は「スズカリ」よりもやや早い中生の早である。主茎長は「スズカリ」よりも短く, 倒伏抵抗性に優れ, 機械化栽培に適する。粒の子葉色は緑, 種皮色は淡緑, 臍色は緑を呈する。栽培適地は東北中部地域である。 現在, 岩手県において青豆生産には, 市販枝豆用青豆品種が流用されている。しかし, それらは成熟期が非常に遅い, 倒伏が著しい, 収量性が低いなどの劣等な農業特性が生産量を不安定にする要因になっており, 実需者への安定供給という点でも問題がある。「青丸くん」は市販枝豆用青豆品種に比べて, 成熟期が21 ~ 24 日早く, 耐倒伏性を有し, 収量も高いなど, 従来の作付品種よりも優れた農業特性を有する。また, 豆腐の緑色がこれら市販枝豆用青豆品種よりも明らかに濃く, 特徴のある豆腐の製造が可能である。岩手県では, 実需者へ青豆を安定供給し, 特産化を図るため, 市販枝豆用青豆品種に代えて「青丸くん」の普及を進めている。}, pages = {57--70}, title = {種子の子葉が緑色で機械化栽培に適するダイズ新品種「青丸くん」の育成}, volume = {102}, year = {2004}, yomi = {タカダ, ヨシタケ and シマダ, シンジ and サカイ, テツフミ and コウノ, ユウヒ and シマダ, ヒサノリ and タカハシ, コウジ and アダチ, タイザン and タブチ, コウセイ and キクチ, アキオ and ユモト, セツゾウ and ムラタ, キッペイ and サカイ, シンジ} }