@article{oai:repository.naro.go.jp:00001188, author = {新宮, 博行 and SHINGU, Hiroyuki and 甫立, 孝一 and HODATE, Koichi and 櫛引, 史郎 and KUSHIBIKI, Shiro and 上田, 靖子 and UEDA, Yasuko and 渡邊, 彰 and WATANABE, Akira and 松本, 光人 and MATSUMOTO, Mitsuto}, journal = {東北農業研究センター研究報告, Bulletin of TOHOKU Agricultural Research Center}, month = {Mar}, note = {The profiles of milk yield and milk composition (milk fat, milk protein, and lactose) milked by a milker for 6 months [26 weeks (wk)] postpartum (PP) in lactating primiparous 6 Japanese Black (JB: beef type) and 5Japanese Shorthorn (JS: beef type) cows were investigated, as compared with those for 7 lactating Holstein (HS: dairy type) cows. During the experimental period, the average total milk yield in JB, JS, and HS cows was 486.0kg, 1,724.0kg and 4,859.2kg, respectively. JB and JS cows had peak lactation at 2-3 wk PP, whereas in HS cows daily milk yield reached a peak at 7-8wk PP. In milk contents of colostrum, little differences in milk fat (%) were observed among the breeds. Regardless of breeds, the colostrum on parturition day was composed of higher milk protein (%) and lower lactose (%), as compared with the milk composition thereafter. After 2 wk PP, milk fat significantly differed among the breeds : JB>JS>HS. After 8 days PP, the change in milk protein was similar to the trend in milk fat. No significant differences in lactose were found between JB and JS cows. These beef cows tended to have higher lactose than HS cows till 10 wk PP, thereafter there were no differences in lactose among the breeds. These results suggest that JB and JS cows have peaks of milk production at earlier stages of lactation than HS cows, and that milk composition differs among the breeds as lactation progressed., 肉用種である黒毛和種及び日本短角種の産乳性を明らかにするたあ, 乳量及び乳成分 (乳脂肪率, 乳蛋白質率及び乳糖率) の変化をホルスタイン種と比較した。供試牛として黒毛和種 (例数6) , 日本短角種 (例数5) 及びホルスタイン種 (例数7) の初産雌牛を用いて, 分娩日から後6ヶ月 (26週) に至る乳量, 乳成分の変化を調査した。分娩後6ヶ月間の黒毛和種, 日本短角種及びホルスタイン種雌牛の機械搾乳による平均総乳量は, それぞれ486.Okg, 1, 724.Okg, 4, 859.2㎏であった。泌乳ピークは黒毛和種及び日本短角種とも分娩後2-3週にみられ, 前者は10週以降, 後者はピーク到達後漸減した。一方, ホルスタイン種の泌乳ピークは分娩後7-8週に認められた。初乳中の乳脂肪率は品種間で大きな違いは認められなかった。分娩日の乳蛋白質率は分娩日以降の乳蛋白質率に比べて極めて高くなったが, 乳糖率は逆に低くなり, これら結果は全ての品種で認められた。常乳の乳脂肪率は分娩後2週以降黒毛和種, 日本短角種, ホルスタイン種の順に低くなった。乳蛋白質率は分娩後8日以降乳脂肪率と同様な傾向を示した。乳糖率の変化は黒毛和種, 日本短角種で類似し, 分娩後10週までホルスタイン種よりも高くなる傾向が認められたが, それ以降は品種による違いはみられなかった。以上の結果から, 黒毛和種及び日本短角種ではホルスタイン種よりも早く泌乳ピークに到達すること, 泌乳期の進行に伴う乳成分の変化は品種間で異なることが明らかとなった。}, pages = {61--66}, title = {黒毛和種及び日本短角種の乳量及び乳成分の変化}, volume = {100}, year = {2002}, yomi = {シングウ, ヒロユキ and ホダテ, コウイチ and クシビキ, シロウ and ウエダ, ヤスコ and ワタナベ, アキラ and マツモト, ミツト} }