@article{oai:repository.naro.go.jp:00001172, author = {杉山, 充啓 and SUGIYAMA, Mitsuhiro and 佐藤, 広幸 and SATO, Hiroyuki and MATSUSHIMA, Kenichi and 松島, 憲一 and PAUDEL, Mina Nath and PAUDEL, Mina Nath and SHRESTHA, Deepa Singh and SHRESTHA, Deepa Singh and KARKEE, Ajay and KARKEE, Ajay and KARKI, Sanjay and KARKI, Sanjay}, journal = {植物遺伝資源探索導入調査報告書, Annual Report on Exploration and Introduction of Plant Genetic Resources}, month = {Mar}, note = {This report describes the third exploration for chili pepper and cucurbitaceous vegetable genetic resources in eastern Nepal, jointly conducted by the National Agriculture and Food Research Organization (NARO) of Japan and the Nepal Agricultural Research Council (NARC). We conducted a field survey in eastern Nepal from the 14th to 24th of February 2018. We collected a total of 66 samples including; Cucumis sativus (27), Cucurbita maxima (3), C. moschata (5), C. ficifolia (1), Luffa acutangula (1), Capsicum annuum (13) C. frutescens (2) and Capsicum sp. (14). The collected seed samples were stored as seeds at the National Agriculture Genetic Resources Center, NARC and will be transferred to the Genetic Resources Center, NARO., 本報告は農林水産省委託プロジェクト研究「海外植物遺伝資源の収集・提供強化」の予算により実施され,国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構 遺伝資源センターとネパール国立農業遺伝資源センターとの間で締結した共同研究協定に基づいて行われたネパール東部におけるトウガラシ属およびウリ科遺伝資源の探索・収集に関わる調査報告書である.調査は2018年2月15日~24日にかけて行った.ネパール東部のイラム県,パンチタール県,ダンクタ県において探索・調査を行った.その結果,キュウリ27点,セイヨウカボチャ3点,ニホンカボチャ5点,クロダネカボチャ1点,トカドヘチマ1点,トウガラシ属29点の合計66点の野菜遺伝資源を収集した.収集された遺伝資源は,ネパール国立農業遺伝資源センターで保存するとともに,我が国の遺伝資源センターに導入される予定である.}, pages = {215--227}, title = {ネパール東部におけるトウガラシ属およびウリ科野菜遺伝資源の共同探索,2018年2月}, volume = {34}, year = {2019}, yomi = {スギヤマ, ミツヒロ and サトウ, ヒロユキ and マツシマ, ケンイチ} }