WEKO3
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変性剤濃度勾配電気泳動法 (DGGE) による大豆麹中の乳酸菌等の微生物相解析
https://doi.org/10.24514/00002690
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名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
nfri_report_No70p23-28p.pdf (339.3 kB)
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Item type | 紀要論文01 / Departmental Bulletin Original Article(1) | |||||||||||||||||
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公開日 | 2019-12-20 | |||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||
タイトル | 変性剤濃度勾配電気泳動法 (DGGE) による大豆麹中の乳酸菌等の微生物相解析 | |||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
タイトル | Analysis of microbial community in soy-bean koji using denaturing gradient gelelectrophoresis (DGGE) | |||||||||||||||||
言語 | ||||||||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||||||
ID登録 | ||||||||||||||||||
ID登録 | 10.24514/00002690 | |||||||||||||||||
ID登録タイプ | JaLC | |||||||||||||||||
著者 |
太養寺, 真弓
× 太養寺, 真弓
WEKO
6759
× 安藤, 聡
WEKO
473
× 島, 純 |
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抄録 | ||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||
内容記述 | Microbial community in fermented soy-bean (soy-bean koji) was analyzed by non-culture-based method using denaturing gradient gel electrophoresis (DGGE). All of 102 bacterial strains isolated from 13 soy-bean koji were classified into 15 groups by PCR-DGGE using PCR primers for amplification of V7-V8 region in 16S rDNA. We have constructed the methods for DNA extraction from soy-bean koji and fermented rice paste (miso) containing soy-bean koji, where the extracted DNAs were functional as templates for PCR-DGGE. | |||||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||
内容記述 | 大豆麹中の微生物相を, 培養を介さないPCR-DGGE 法によって評価する手法の検討を行った. 16S rDNAのV7およびV8領域を標的とするプライマーセットを用いたPCR-DGGEによって, 13種類の大豆麹より分離培養した102菌株を15グループに分類することが可能であった. また, 大豆麹および大豆麹を使用した味噌から直接DNAを抽出する手法を確立し, 得られたDNAを用いてPCR-DGGE解析を行うことが可能となった. | |||||||||||||||||
書誌情報 |
食品総合研究所研究報告 en : Report of National Food Research Institute 巻 70, p. 23-28, 発行日 2006-03-01 |
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出版者 | ||||||||||||||||||
出版者 | 農業・食品産業技術総合研究機構 | |||||||||||||||||
ISSN | ||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||||||||||
収録物識別子 | 0301-9780 | |||||||||||||||||
著者版フラグ | ||||||||||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |